Välkommen till Veganföreningen! Håll i, håll ut och håll avstånd - Ta hand om varandra & visa hänsyn! På grund av det rådande coronaläget är det Viktigt att följa utvecklingen och givna rekommendationer för att undvika att sprida smitta eller att själv bli smittad. Känner du av symptom på luftvägsinfektion, även lindriga? Stanna hemma! Tvätta händer, håll avstånd - håll i och håll ut för att bromsa smittan. Se info: SVT.se >> Folkhälsomyndigheten >> Krisinformation.se >>. LäsTips: Inför odlingssäsongen, läs "Odlingstid i trädgården" >> Inför pollensäsongen, läs "Pollentider" >> Vegopodden: Mattias Kristiansson träffar Ulla Troëng, 2017-07-07 >> Vegopodden: Veganodling: Vi besöker Ullas fina & ätbara trädgård 2017-07-10 >> Läs om VEGANODLING: Veganodling-gröngödsling.pdf >> Ulla odlingstips: Odlingstid i trädgården | Höst i trädgården | Ta vara på höstskörden | Vinterträdgården Mer om veganodling och självförsörjning: Vem vill ta över en producerande skogsträdgård med runt 100 frukt- och nötträd, 150 bärbuskar och perenna grönsaker? Kontakta Eric via fb-länken ovan. Årets mässor 2023: Vi besöker Allt för hälsan & Matmässan, 10 nov 2023. Nu går vi in i vintertid Passa på att njuta av det gröna som fortfarande finns i naturen. På vissa platser kan man ännu hitta svamp. Har man tur hittas även nypon och rönnbär. Bären innehåller många nyttigheter, t.ex c-vitamin. Ät dem färska eller torka dem till müslin eller frukostgröten, gör sylt eller saft. Möjligheterna är Många! Hemmaodla kan Du göra året runt då blir det Närodlat på Riktigt! Även under höst och vinter kan Du som inte har egen balkong eller trädgård få tillgång till levande grön energi och näring. grodda och brickodla i köket för en Riktigt levande föda. Grodda i "groddpåse" är ett lätt och smidigt sätt att få färskt grönt även på semestern. Att grodda är lätt, även för dig om Du är nybörjare. Grodda gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller odla solros-, bovete- eller ärtskott. Då får Du tillgång till färskt grönt och närande klorofyll även mitt i vintern. Har du tillgång till uteplats, balkong eller trädgård öppnar sig ännu fler möjligheter till att Veganodla - dvs. att slippa använda animalisk jord/kompost i odlingen. Läs på hur du återanvänder och komposterar dina grönsaksrester. Ett snabbare sätt är att kökskompostera med Bokashi. KlimatSmarta Tips året runt: Förutom att välja ekologiskt när du handlar, använd Alla delar av grönsakerna. Ger både mer näring och är bra för plånboken & miljön. Alltså, använd t.ex även stammen på broccolin (blir toppen i en smoothie). Använd Hela purjolöken (den mer smakrika delen Är den gröna delen, släng den inte!). Använd blasten från t.ex rödbeta, rättika (blir toppen i sallad, paj eller smoothie). Ekologisk potatis och rotfrukter kan skrubbas istället för att skalas. Ekologisk vattenmelon - skölj/skrubba skalet - juicas med skal, kärnor och allt till en läskande och svalkande sommardryck. Prova även att lägga en bit av skalet i en tillbringare med vatten för en svalkande dryck. Boosta din sallad, smoothie eller måltid lite Extra med det Vilda gröna och annat näringsrikt, t.ex grönkål, svartkål, nässla, kirs, groddar. Toppa din sallad med egenodlade ringblommor, gräslöksblommor, ramslöksblommor, gurkörtsblommor eller andra ätbara blommor. (Tänk på att köpta blommor - om de inte är eko - är hårt besprutade och inte ska ätas.) Läs på vilka blommor som är ätbara, strö dem över salladen eller blanda ner dem försiktigt precis innan servering. Såklart väljer Du helst Ekologiskt och Närodlat när Du handlar! Kalendarium Foton Vegomässor/event >> 17.04.01-02 Harmoniexpo/Solna hallen, Stockholm >> 16.09.03 Vegomässan/Nacka strand, Stockholm >> 16.04.23-16.04.24 Vegofesten/Hågaby, Uppsala >> 16.03.05 Vegoforum/ABF, Stockholm >> 15.12.12 Vegomässan/Solnahallen, Stockholm >> 14.11.13 Nordic Organic food fair/Malmö (fackmässa) >> Lyssna på Matens pris från P1, Sverigesradio.se Matens pris alla avsnitt bl.a om sockerindustrin, vattnet och nötterna, näringen och grönsakerna, dieten som skadar planeten... Varje förändring börjar med Ett steg... Är Du nybörjare, börja med En GRÖN dag. Prova En dag till, ytterligare En dag... ... Testa En hel GRÖN vecka. Eller välj att ha en grön dag i veckan. Hitta dina gröna favoriter - välj och vraka bland mängder av gröna recept: Recept & sånt Välj Ekologiskt/Kravodlat när Du handlar, hälsa för Dig & Miljön. 3 goda råd för vana och nybörjare: För bättre matsmältning: Tugga - Tugga - Tugga... Trassla inte till det, laga "enkla" rätter, känn de olika smakerna... Laga mat från grunden - och, välj ekologiskt nästa gång Du handlar... Köksodla kan Du göra hemma, då får Du tillgång till färskt levande och närodlat grönt hela året. Det är lätt att grodda t.ex gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller brickodla t.ex solros-, bovete- och ärtskott. Att grodda är lätt Nybörjare och vana groddare väljer t.ex gröna linser/mungbönor/alfalfa. Du behöver ingen avancerad utrustning, bara en glasburk, nätduk och en kraftig gummisnodd, samt tillgång till vatten. Du kan grodda även när du är på landet, på båten, eller är ute och reser. Groddburkar och groddpåsar finns att köpa i välsorterade hälsobutiker, eller på nätet. Läs hur Du groddar (Recept & sånt/produkter/4.groddar) Vill Du hellre brickodla Prova att odla solros- ärt- eller boveteskott. Boveteskott är goda, men ömtåliga. Ekologiska frön med skal kan finnas hos välsorterade hälsokostbutiker bl.a från Biofood. Ekologiska solrosfrön med skal går att få tag på, men inte lika lätt. Hittar Du inte några Med skal går det rätt bra att använda ekologiska frön utan skal, finns bl.a från Biofood och Saltå kvarn. OBS! Använda Inte solrosfrön med skal som är till för fåglar, de är inte lämpliga som "människoföda"! Njut av en Grön smoothie Mixa färska gröna blad, olika groddar, äpple och avocado. Tips: grönkål, spenat, broccoli (även stammen), mungbönsgroddar. Eller, använd helt enkelt vad Du gillar eller vad Du har i kylen! Mixa en grön och god smoothie, av det Du gillar, ur varje grupp: Färska gröna blad: Spenat/Sallad/Mangold/Grönkål/Svartkål... Grönsaker: En bit broccoli (även stammen), Avocado... Groddar: Gröna linsgroddar/Mungbönsgroddar/Alfalfa... Skott: Solrosskott/Ärtskott/Boveteskott... Frukt: Äpple/Banan/Päron... Vilda örter: Färsk nässla/Kirskål/Maskrosblad/Daggkåpa... Det är Bara Du och din fantasi som sätter gränser :- ) Här hittar Du Recept & sånt för alla tillfällen, t.ex: Recept | Näringslära | Menyförslag | Produkter Hjälp oss att fylla vår receptsida, Maila in dina favoritrecept |
Ge bort ett medlemsskap till dig själv, eller till någon annan som present. Bli medlem Nu >> Stöd de veganska idéerna för att trycka broschyrer, hålla kurser och föredrag, informera om vegankost... Stödfonden >> | ||
Glad VEGANdag 1 nov: Fler tips >> Bjud dig själv och dina vänner på en middag eller något annat gott! Välj en köttfri måndag, och en tisdag, en onsdag, en torsdag... ... www.supportmfm.org | www.kottfrimandag.se |
|
Stöd ViS arbete - Bli medlem Du oxå!!! |
Copyright © anette. All rights reserved. | Hör gärna av dig med kommentarer |