Härliga Julrecept | ||||||||||
![]() |
||||||||||
1) Raw | ||||||||||
Omelxxxxxxxxxxx igred.............................. to dooooooooooo |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
2) Soppa | ||||||||||
Krämig morotssoppa (4-6 port) 500 gr morötter 1 palsternacka (ca. 50 gr) 2 medelstora potatisar (ca. 150 gr) 1 bit purjolök, ca. 15 cm 1 tsk curry 1 lit vatten 1 veg. buljongtärning 1 tsk veg. olja 1 tsk dragon 1 tsk örtsalt 1 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu Dekoration: Persilja och kokta morotsstrimlor* Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär allt i mindre bitar. Skölj och strimla purjon. Häll olja i en gryta och tillsätt purjo och curry. Rör om och låt purjon mjukna utan att ta färg. Häll i vatten och buljongtärning. Koka upp och tillsätt de skurna rotsakerna, krydda med dragon, rör om och koka på svag värme 15-20 minuter eller tills morötterna känns riktigt mjuka. Häll av spadet men spara det. Mixa soppan och tillsätt så mycket spad att soppan blir finfördelad och krämig. Häll tillbaka soppan i grytan. Späd soppan till önskad tjocklek med resterande spad. Smaka av med örtkrydda. Vispa ner tofun och värm till lagom ättemperatur. Strö över persilja och garnera med koka morotsstrimlor. Morotsstrimlor* Skala en ganska lång morot. Skär tunna strimlor på längden med en osthyvel. Koka dem några minuter med lite vatten och några droppar olja. Tag upp dem och forma efter behag. Morotssoppa 1 liter vatten 4-6 morötter 1-2 msk bovetemjöl 2 msk rapsolja grönsaksbuljong persilja kryddor efter tycke och smak, t.ex örtsalt, timjan, spiskummin... Koka morötterna i vattnet 10-15 min eller tills de är lagom mjuka. Krydda. Mixa soppan slät. Red med 1-2 msk bovetemjöl. Tillsätt 2 msk rapsolja. Värm upp snabbt och servera. Garnera med t.ex persilja. |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
3) Varmrätt | ||||||||||
Minirösti - potatiskaka (4-6 port) 200 gr potatis 200 gr kålrot 1 tsk örtsalt 2 krm svartpeppar veg. olja till stekning Skala och grovriv potatis och kålrötter. Lägg dem i durkslag och pressa ut lite vätska. Krydda och stek små rösti antingen i plättlägg eller forma dem i stekpanna. Stek dem på båda sidor så att de får fin färg. Kan gräddas i förväg och värmas igen i stekpanna. Servera potatiskakorna tillsammans med cashewsås (recept nedan, pt.5) och någon grönsak som t.ex haricots verts, brysselkål eller broccoli. Nötfärs, 4-5 pers 3 dl kokta kikärtor (= ca dl okokta) 2 dl russin 2 dl hasselnötter 3 st potatisar 1 st gul lök 2 msk olja 1 tsk örtsalt ev. persilja Blötlägg kikärtor över natten (alt. låt även grodda några dagar. koktiden blir då kortare). Skölj och koka dem ca 1 tim (kortare om även groddade) eller tills de är lagom mjuka. Låt rinna av och kallna. Blötlägg russinen 2-3 timmar. Låt rinna av. Skala potatis och lök. Mal kikärtor, russin, nötter, potatis och lök. Blanda det malda med olja och salt. Olja en form, bröa med t.ex bovetemjöl. Lägg i färsen i formen och slå formen mot skärbrädan för att färsen ska jämna till sig i formen. Grädda i 200° 30 min. Stjälp upp färsen och garnera ev med persiljekvistar. Morotsbiffar, 4 pers (recept: örtagården, 2005) 500 gr morötter 1 gul lök 1 msk hasselnötter 1 ½ dl sojamjöl 2 msk potatismjöl Riv mörötterna fint. Hacka löken och låt den "svettas" i olja i en stekpanna. Mal hasselnötterna. Blanda alla ingredienserna till en färs. Forma små biffar och stek på medelhög värme. Servera gärna med champinjonsås och kokt brysselkål. Ugnsrostad palsternacka och potatis i klyftor Palsternacka, potatis, olivolja, örtsalt och kryddor (färska eller torkade) Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternacka och potatis i klyftor (anm: Om de är ekologiska kan det räcka med att skrubba dem ordentligt). Lägg klyftorna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills rotsakerna blivit mjuka och fått lite färg. Bönfräs 1 lök 5 dl kidneybönor paprika vitlök. Kryddor: chili, basilika, lime, cayenne. Hacka lök och paprika. Fräs allt i olja. Ta i bönorna. Hasselnötsbollar 3 dl råris 200 gr malda hasselnötter 2 kokta potatisar 1 dl veg buljong Örtsalt/peppar 1 dl örtkryddor färska/frysta/torkade. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Mixa ris, malda nötter och potatis till en smet. Tillsätt buljong till en lagom konsistens. Tillsätt kryddorna. Rulla till bollar och stek i rapsolja. Falafel 3 dl kikärtor blötläggs över natten (kan ev groddar några dagar), mals sedan i matberedare. Blanda: 2 gula lökar finhackade, 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas), 1 dl finhackad persilja, 1 tsk kummin, 1 tsk gurkmeja. Forma till bollar. Fritera i olja. Nötfärs 4 dl riven morot 2 dl sötmandel 1 tsk salladskrydda ½ tsk Vitam (buljong) 1 dl finhackad lök 2 dl cashewnötter 2 tsk Kelpamare (örtsalt) ½ tsk Tamari (sojasås) Mixa mandel och nötter. Blanda allt väl och smaksätt. Forma till en limpa. Servera med råkost el. smörgåstårta. Olivfrestelse 5 potatisar 1 hackad rödlök 1 vitlöksklyfta 200 gr svarta oliver 5 marinerade soltorkade tomater 2½ dl sojagrädde 2 msk chilisås 1 dl buljong 2-3 msk ströbröd Skala och riv potatisen grovt. Dela oliverna i halvor. Blanda potatis, rödlök, oliver och pressad vitlök. Lägg i en ugnssäker form. Blanda grädde, chilisås och buljong. Strö över ströbrödet och häll på vätskan. Grädda i ugnen på 225° ca 50 min. Raw: Rödbetslimpa 4 dl malda solroskärnor 4 st rödbetor Gör rödbetsjuice av rödbetorna i råsaftcentrifug. Blanda rödbetsfiber och rödbetsjuice och kör i mixer, speciellt de större rödbetsbitarna. Ta dock inte alla fiber. Blanda allt. Tillsätt: 4 msk Tamari och ev 2 rivna morötter. Kan fermenteras ett dygn om Du vill. Låt då stå framme i rumstemperatur med gladpack över. Grönsaker i lergryta Lergrytan läggs i blöt i vatten 30 minuter. Olika rotsaker + potatis + lök + broccoli skärs i bitar. Lägg i grytan tillsammans med buljong, tofu eller bönor. 225° i ca 40 min. Rödbetsbiffar (recept: Restaurang Örtagården, 2005) 500 gr rödbetor 1 gul lök 1 tsk curry 1 krossad vitlöksklyfta 1 msk olivolja 2 dl kokt ris 2 msk kapris 1 dl sojamjöl 1 tsk örtsalt efter smak 1 msk potatismjöl. Skal och riv rödbetorna grovt och mosa potatisarna. Hacka löken och fräs den tillsammans med curryblandningen och vitlöken och vitlöken i lite olja. Blanda alla ingredienser till en färs. Forma till små biffar och stek dem på låg värme, annars blir rödbetorna lätt svartbrända! Selleribiffar, 4 pers (recept: Restaurang Örtagården, 2005) 2 sellerirötter 1 dl råris 3 potatisar 2 msk bovetemjöl 1 krm mald koriander, 1 krm mald kummin, salt och peppar efter smak, ca 1 dl vatten. Koka rotselleri. råris och potatis. Rosta hasselnötterna ca 20 min i 175 ° ugn. Kör rotselleri och potatis i matberedare. Hacka nötterna fint. Blanda ihop alla ingredienser. Tillsätt vatten till en ganska lös smet. Forma biffarna och stek på medelhög värme. Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005) 125 gr hasselnötter 125 gr morötter (tvättade och rivna) 125 gr lök (skalad och hackad) 125 gr havregryn 1 tsk salvia 1 tsk timjan 1 tsk fransk senap 1 tsk solrosolja 1 tsk solrosolja ½ dl vatten. Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö. Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra. Rotsaksgratäng med banan o. jordnötter (10 port) 2 palsternackor (400 gr) 1 rotselleri (400 gr) 4 morötter (400 gr) 5-6 dl vatten 1 brk Tartex (115 gr) 2.5 dl kokspad 1 tsk örtsalt 1 tsk smulad dragon 1 dl sesamgrädde 3 bananer 3 msk kokosflingor 2 tsk veg.buljongpulver 100 gr rostade jordnötskärnor Skala och skär rötterna i så tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 minuter i vattnet. Sila av vattnet och spar det. Häll 2.5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt den smälta tillsammans med kokspad och sesamgrädde. Smaka av med kryddor. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen. Skala och skiva bananerna. Fördela dem över rotsakerna. Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och jordnötter över gratängen. Gratinera i 200 grader ca 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Potatisgratäng (10 port) 2 lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk Granovitapastej 5 dl havre-eller sojagrädde 1 dl hackade oliver Skiva potatis och lök eller skär i tunna stavar. Hacka vitlöken. Varva i form med oliverna. Smält pastejen i havregrädden och smaka av med kryddor. Häll över grönsakerna. 225 grader i 45 minuter. Sötpotatis med spenat 500 gr sötpotatis i tärningar 200-300 gram spenat 1 vitlök- finhackad 1 rödlök i skivor 1 tsk spiskummin Förväll sötpotatisen i 10-15 minuter. Häll bort vattnet. Fräs vitlök och lök + spiskummin i en wokpanna. Tillsätt sötpotatisen och därefter spenaten. Smaka av med salt och peppar. Kryddig rödkål 2 rödlökar cirka 400 g rödkål 2 msk rapsolja 1 1/2 dl grönsaksbuljong 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft 1 tsk sambal oelek 2 msk pressad citron 1/2 tsk kanel 1 tsk salt Skiva lök och rödkål. Fräs sedan i olja. Tillsätt resten och låt puttra i 10 minuter. Serveras varm eller kall. Färgglad grönsaksröra 3 paprikor - röd/gul/orange, purjolök, broccoli, tomatkross, olivolja, gurkmeja, pressad ingefära, koriander, chili, shoyu/örtsalt. Skär paprikan i lagom stora strimlor. Skär purjolöken i bitar. Dela broccolin i lagom stora buketter. Tillsätt tomatkrossen. Stek alltsammans i olivolja. Tillsätt pressad ingefära, koriander, chili, shoyu/örtsalt. Quinoa (naturligt glutenfritt) ca 4 pers 4 dl quinoa, ca. 1 lit vatten. Häll quinoan i vattnet, koka upp. Låt koka ngn minut. Sätt ner värmen till 1:an. Låt koka ca. 15-20 min under lock. (Quinoa passar mycket bra i all matlagning, använd det istället för ris, ät det kallt i en sallad. Kan även ätas som gröt eller tillsätt det kokt i en soppa) Amaranth (naturligt glutenfritt) 2 dl amaranth, 5 dl vatten Skölj amaranth i en finmaskig sil, koka den i ca 20 min tills allt vatten kokat in, rör emellanåt i gröten när den kokar. (Amaranth passar bäst till gröt - krydda den då förslagsvis med kanel, ingefära, kardemumma och ät gröten med fruktmos - eller använd kokt amaranth i pålägg eller i biffar. Näringsrika och proteinrika frön. Enkelt att tillaga.) Potatisklyftor i ugn Potatis, olivolja, timjan, oregano, gurkmeja, ingefära, chili, örtsalt. Sätt ugnen på 225°. Skär potatisarna i klyftor. Lägg dem på djup plåt, häll över olivolja och kryddor. Rör om ibland. Låt stå i ugnen tills de fått färg och är mjuka. Ugnsrostad palsternacka och potatis i klyftor Palsternacka, potatis, olivolja, örtsalt och kryddor (färska eller torkade) Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternacka och potatis i klyftor (anm: Om de är ekologiska kan det räcka med att skrubba dem ordentligt). Lägg klyftorna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills rotsakerna blivit mjuka och fått lite färg. Rostad sötpotatis Sötpotatis i klyftor, färsk timjan, olivolja, örtsalt, peppar från kvarn. Sätt ugnen på 175°. Skala och klyfta potatisen och lägg i en ugnsform. (anm: Om de är ekologiska kan det räcka med att skrubba dem ordentligt). Krydda och ringla över lite olivolja. Strö över timjan. Rosta i ugnen tills potatisen är mjuk. Tänk på att sötpotatis blir klar mycket fortare än vanlig potatis! Ugnsbakade palsternackor 4 medelstora palsternackor, rapsolja, örtkrydda efter tycke och smak. Tvätta palsternackorna. Gnid in dem med olja. Krydda. Sätt in i ugnen ca 40 min i 200°. Tzai spett (färdigkryddade sojaspett, du hittar dem i vissa hälsokostaffärer. Finns både på spett och i lösa bitar) Värm i ugn i ca 10 min eller tills de fått färg. JätteGoda! Tofu Poesta (färdigkryddade sojastrimlor, du hittar dem i vissa hälsokostaffärer.) Servera värmda eller som de är. Alternativt, använd marinerad tofu eller gör själv. (se nedan). Marinerad tofu 400 gr naturell tofu Marinad: ½ dl sojasås 2 vitlöksklyftor, skivade ½ finhackad chili 1,5 msk finhackad ingefära 2 msk pressad apelsin 2 msk citronsaft ½ dl sesamolja Tärna tofu och lägg i marinaden. Låt ligga o dra under några timmar. Servera. Frästa morötter Morötter, skivade, ingefära, vitlök, örtsalt. Stek morötterna i olivolja. Krydda efter smak. Omelett - tofuröra Silken tofu (mjuk tofu), olivolja, färska/torkade kryddor, örtsalt. Häll i olivolja i en stekpanna. Lägg ner silken tofu i stekpannan. Stek tills lagom kornig och tjock konsistens. Tillsätt kryddor. Servera genast. |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
4) Sallad | ||||||||||
Rödbetsallad 3 dl kokta tärnade rödbetor 3 dl kokt tärnad potatis 3 dl finhackad mjölksyrad gurka 1 finhackad gul lök 1 dl finhackad dill 1 dl finhackad persilja Dressing: 1/2 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1/2 tsk Vitam Körnig 1 pressad vitlöksklyfta Allt blandas till dressingen och hälls över salladen. Vitkålssallad 2 delar strimlad vitkål 1 del riven morot 1 del majskolv Dressing: 1 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1 tsk Örtsalt 1 pressad vitlöksklyfta hackad persilja Varva vitkål, morot och majskorn i en skål. Slå dressingen över salladen. Strö över persiljan. Orustsallad 1 dl kokt avorioris 1 dl skivade champinjoner, färska 1 dl gröna ärtor 1 dl majskorn 1 liten hackad lök 3 klyftor tomat 1 hackad röd paprika 1/2 tärnad färsk gurka Dressing: 2 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1 tsk Örtsalt Blanda allt. Häll dressingen över salladen. Potatissallad 1 1/2 lit hackad kokt potatis 4 st finhackade mjölksyrade gurkor dill och gräslök Dressing: 1 msk solrosolja 1 stor pressad vitlöksklyfta 1-2 dl gurkspad Vitam Körnig Blanda allt. Ställ kallt före servering. Bönsallad 125 gr kokta vita bönor 125 gr kokta kidneybönor 125 gr kokta pintobönor rivet skal av en citron 1 vitlöksklyfta 1 liten hackad lök 2 tsk paprikapulver 2 msk citronsaft 2 msk solrosolja Blanda de kokta bönorna i en skål. Stöt löken till ms med paprikapulvret och blanda i citronsaft och rivet skal. Rör ner vitlöken. Rör i oljan lite i taget. Häll dressingen över bönorna och blanda väl. Kyl salladen väl före servering. Raw: Grönkålssallad 3 kvistar rå grönkål 3 mjölksyrade gurkor 2 dl mungbönsgroddar 1 tsk anis Mal grönkålen. Finhacka gurkorna. Blanda alltsammans. Rödbetssallad 5 dl finhackade kokta rödbetor, 1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka. Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda. Röd potatissallad 5-6 rödskaliga potatisar - kokta 1/2 dl rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 msk senap 1 msk finhackad dill Skär potatisen i bitar. Blanda övriga ingredienser till en dressing som slås över potatisen. Ullas Grönkålssallad 6-7 kvistar grönkål 1 röd paprika 3 tomater Dressing: 1 del färskpressad citron alt. äppelcidervinäger och 2 delar olivolja. Krydda med örtsalt, timjan, basilika. Repa av grönkålsbladen och riv i mindre bitar, massera in dressingen. Skiva paprika och tomater och rör ner i salladen. Avokado med lök- och tomathack Skivad avokado, finhackad lök (röd- eller silverlök) och finhackad tomat. Droppa över citronsaft. Dekorera med dill. Tomat o. löksallad Skivad tomat, finskivad lök (röd- eller silverlök), bladpersilja, pinjenötter. Skiva tomat o lök, dekorera med bladpersilja och pinjenötter. Ullas Rödbetssallad 4 kokta rödbetor, skalade och tärnade 1 mjölksyrad gurka, tärnad 1/2 liten fintärnad rödlök 1 dl vegansk majonäs Blanda ner grönsakerna i majonäsen Potatissallad med soltorkade tomater Potatis, kokt i bitar Soltorkade tomater Olivolja Rucculasallad Gräslök Chilipeppar Gurkmeja Norikrydda, grön Marinad: Sojasås, olivolja. Lägg soltorkade tomater i blöt tills de blir mjuka. Häll av vattnet, klipp eller skär dem i mindre bitar. Lägg dem i skål med lock, tillsätt olivolja och sojasås. Skaka/rör aå att de marineras ordentligt i soja/oljeblandningen. Koka potatis, behåll gärna skalen på (för visst använder du ekologisk potatis!) skär i mindre bitar. Låt kallna. Tillsätt olivolja, rucculasallad riven i mindre bitar, gräslök, kryddorna. Blanda ner de soltorkade tomaterna/marinaden. Servera t.ex tillsammans med något gott från grillen, eller tzayspett värmda i ugn. Rucculasallad Rucculasallad, gurka, majs, orange/röd paprika, svarta oliver. Grovriv rucullasalladen. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt olivolja/vinäger dressing. Spenatsallad med nötter Färsk spenat, tomat, gul paprika, valnötter. Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt olivolja/vinäger dressing. Blandad bladsallad Romansallad, gurka, tomat, gul paprika, avocado, mjölksyrad gurka Grovriv salladen. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Ottsjökockens vit-gröna kålsallad Vitkålshuvud, grönkål. Dressing: äppelcidervinäger, olja, örter. Ta 1/4 vitkålshuvud och strimla fint. Finhacka 5 kvistar grönkål. "Banka" på kålen. Blanda ihop dressingen och häll över kålen. |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
5) Dressing, Dip, Röror & sånt | ||||||||||
Kjell-Eriks nöt- & fröpasta 1 dl sesamfrö, oskalade 1 dl hasselnötter 1 dl solrosfrön 1 dl vatten 1 tsk Plantaforce 1 tsk oregano 1/2 tsk basilika 1/2-1 msk pepparrot 2 dl tomatjuice 1 dl dill Mixa de torra nötterna och fröna. Tillsätt vatten och buljongpasta. Riv pepparrot och tillsätt den och kryddorna. Häll på tomatjuice, mixa. Tillsätt dillen. Smaka av. Gott till råkost, till potatis eller på smörgås. Cashewsås (4-6 port) 2 hg cashewkärnor 5 dl vatten 1 gul lök 3-4 tsk shoyu (sojasås) 0.5 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu veg. buljongtärning Bred ut cashewkärnorna i en långpanna och rosta dem i 150° tills de fått fin färg, det tar ungefär 8 minuter. Skaka om dem ibland och låt dem inte bli alltför mörka. Låt svalna. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i sojasåsen. Mixa cashewkärnor och tillsätt lök och sojaröra. Fortsätt att mixa tills allt blandats ordentligt. Koka upp vatten och vispa ner mixet och buljongtärningen. Låt koka och tjockna under omrörning på svag värme 3-4 minuter. Den underbara smaken framträder allra bäst mot slutet om man rör ner tofun. Guacamole - avokadoröra ½ avokado, tomat, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili. Mosa avokadon. Fintärna tomat och vitlök. Krydda. Kikärtsdip 2-3 dl kokta kikärtor 2 msk vegansk creme fraiche 1 krossad vitlöksklyfta örtsalt och peppar Mixa allt och servera med majschips eller bitar av skurna råa grönsaker, t.ex stavar av gurka, morot, selleri... Turkiskt auberginepålägg 2 auberginer 1 vitlöksklyfta 1 tsk mald kummin 1 nypa torkad mynta 1 msk sesampasta 1 skalad tomat 5 msk olivolja Pricka auberginerna med en gaffel. Sätt in i ugnen, 200° i 30 min. Dra sedan av skinnet. Mixa alla ingredienser och smaka av röran med kryddor och örtsalt. Tahindressing 5 msk tahin (sesampasta) 1 kopp vatten 2 msk citronjuice 1 pressad vitlök 1 finhackad lök 1 msk sojasås. Mixa Allt. Marinerade soltorkade tomater Soltorkade tomater, olivolja, sojasås, chilikrydda. Lägg tomaterna i blöt tills de är mjuka. Lägg dem tillsammans med olja och kryddoor i burk med tättslutande lock. Vänd den då och då så marinaden täcker. Servera hela, klipp dem i bitar eller mixa. Hummos 2½ dl kikärtor 2 msk tahin (sesampasta) saften av ½ citron 1 tsk kummin 1 tsk sojasås 1 pressad vitlöksklyfta Blötlägg kikärtorna över natten. Slå bort vattnet och koka dem i nytt vatten i ca 1 tim. Mixa kikärtorna tillsammans med tahin, sojasås, citron och kryddor. Späd vid behov med ca 1 dl spad. Servera som pålägg eller tillbehör till varmrätt eller sallad. Rödbetssalsa 2 rödbetor - grovrivna 1 liten finhackad rödlök 2 tsk finriven pepparrot 2 dl naturell sojayoghurt Salt och peppar Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Solrosdressing 1 dl solrosfrön, 1 dl mjölksyrade grönsaker och spad. Kör fröna till mjöl i mixer. Tillsätt grönsaker och spad. Mixa alltsammans. Enkel dressing Mixa: 3 msk olivolja, 1 msk citronsaft, örtsalt, 1 pressad vitlöksklyfta (kan uteslutas). Vegosill 1 msk senap 2 tsk socker 1 tsk vinäger 3 msk rapsolja 1 dl sojagrädde 1 rödlök 1 saltgurka/syrad gurka 1 aubergine eller squash Strimla auberginen/squashen. Förväll 1-2 min. Sila av. Häll på marinaden. Amarantkaviar (recept: Vegetariska Rådet) 3 dl kokt kallsköljd amarant (knappt 1½ dl torra frön) örtsalt Sojamjölk 50 gr rökt tofu 3 msk ketchup, t.ex Whole Earth 3 msk dill, hackad 1 msk neutral olja, tex raps ca 2 tsk havssalt Koka amarantfröna i rikligt med vatten ca 25-30 min. Kallskölj sedan bort all kladdig stärkelse i en trådsil, så att kornen känns luftiga och inte klibbar. Kör sedan rökt tofu, hackad dill, havssalt och olja till en smet i en matberedare och smaksätt amarantkornen med blandningen. Används som pålägg på t.ex kex, rostad smörgås eller tillbehör till t.ex bakad potatis. "Kaviar" innehåller ofta mycket salt, för att "efterlikna" smaken är det därför extra salt i receptet. |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
6) Efterrätt | ||||||||||
Ris á la Malta (4-6 port) 2 dl avorioris 5 dl vatten 10 blötlagda ljusa aprikoser 1 msk lönnsirap 1.5 dl mandelgrädde 2 kiwi Skölj ock koka riset i 20 min på svag värme tills allt vatten kokat in. Låt svalna. Skär aprikoser i skivor. Blanda ris och aprikoser, lönnsirap och mandelgrädde. Fördela desserten i glas och dekorera med skivad kiwi. Serveras kall. Hirsgröt 1 dl hirs 5 st aprikoser i bitar 3-4 dl vatten Häll hett vatten på hirsen och skölj. Koka sedan hirs med aprikoser i 20 min. Servera med sojamjölk eller mandelmjölk och bär, sylt eller färsk frukt i bitar och en mandel. Krydda med t.ex kanel eller ingefära. Carobfrosting 1 pkt silken tofu 2 msk carob 1 msk sojasås Lönnsirap Skal från 1 citron Kör allt i mixer. Kan användas utanpå en tårta. Ugnsbakade äpplen 8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter Skiva öpplena fint (utan kärnor). Lägg i ugnsfast form. Strö över socker, kanel och nötter. Baka i ugn med 225° tills äpplena blir mjuka. Servera med vaniljsås (bl a Oatley) eller TofuLine glass. "Levande Föda" Frukttårta 200 gr hasselnötter, 250 gr dadlar, 50 gr carobpulver Nötterna blötläggs över natten. Lägg allt i matberedare, mal till en deg. Kavla ut degen o lägg i en pajbotten. Fyllning: Päron, banan, äpple, kiwi, jordgubbe mm. Allt skivas, tärnas. Lägg det i pajformen. Grädde: 150 gr nötter t.ex cashewnötter Mixa till mjöl, tillsätt sedan vatten mycket försiktigt tills det blir en slät grädde. Sötning kan göras med t.ex lönnsirap och 1 tsk vaniljpulver. Häll grädden över fruktfyllningen. Garnera: Använd bananskivor, kiwi, jordgubbar, björnbär för att dekorera tårtan innan den serveras. Ambrosia Strö hackade hasselnötter och kokosflingor över skivade apelsiner. Servera. Chokladkaka (recept: Pillans Kokbok/Veganbladet 1/2006) 6 dl vetemjöl 2 dl råsocker 2 msk kakao 2 tsk vaniljsocker 4 tsk bakpulver 1 dl rapsolja 3 dl sojamjölk Mannagryn till formen Rör ihop de torra ingredienserna. Finfördela olja i blandning och blanda ihop. Tillsätt sojamjölken. Häll i bröad form. 200° i ugnen i 30 min. Fruktsallad med mandelgrädde 1 dl blåbär, 1 dl hallon, 1 banan i bitar, 1 päron i bitar. ½ dl mandel, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, lite vatten. Blanda banan och päron med bären. Mixa mandel till mjöl. Häll på lönnsirap och lite vatten till gräddkonsistens. Häll mandelgrädden över fruktsalladen. Nötkakor 25 gr mjölkfritt margarin (alt. kokosfett, eller avokado) 2 msk lönnsirap/agavesirap 1 dl finrivna morätter 1 dl hackade hasselnötter 1 dl mjöl ev. hasselnötter. Rör ihop fett och lönnsirap. Tillsätt resten. Forma kulor och lägg på smord plåt. Tryck ev fast en hasselnöt i varje kaka. Baka i 175° ugn i ca 15 min. Chokladtoppar 150 gr choklad 3 dl corn flakes eller mysli eller nötter Smält chokladen och rör ner 3 dl av valfri blandning. Klicka ut på bakplåtspapper. Låt stelna. Saffranskaka 3 dl vetemjöl 2 dl socker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1/2 paket saffran 1/2 dl flytande margarin 2 dl vatten eller havremjölk< Rör ihop allt och häll i smord och bröad form. Baka i 175 grader i 30 minuter. Apelsinris 5 dl kokt risgrynsgröt (kokt på havre- eller sojamjölk) 1 ask GoGreen vispgrädde 3 apelsiner i bitar ev lite vaniljsocker Blanda allt. Wokade kardemummaäpplen 5 äpplen i klyftor(ta bort kärnorna) 2 msk rapsolja 2 msk sirap 1 tsk kardemumma 2 msk pressad citron+ 3 msk vatten< Hetta upp woken och tillsätt olja. Fräs äppelskivorna och tillsätt citron, vatten, sirap. Krydda med kardemumma. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Pepparkaksgröt Butternutpunpa Pepparkakskryddor Mandelmjölk Kör bitar av butternutpumpa i matberedaren och blanda sedan i pepparkakskryddor och lite mandelmjölk och kör igen tills du får ett finmalt kross. Ät tillsammans med mandelmjölk. Tofulineglass x 3: Vaniljglass med frukt el. bär: hallon, blåbär, jordgubbar, ananas, mango... Skär frukten i lagom bitar. Droppa över limejuice. Servera glassen dekorerad med kokosflingor och färsk citronmeliss. Vaniljglass med frukt/bärsås: Mixa valfria frukter/bär ordentligt. Häll fruktsåsen över glassen (såsen kan serveras varm eller kall). Garnera med strödadlar, cashewnötter. Choklad/Vaniljglass med carob/choklad: Servera glassen med bitar av choklad/carob, grovhackade nötter, strö över carob/kakaopulver, krydda ev. med finmalen kanel, ingefära, kardemumma. Fruktsallad-1 Färsk eller konserverad ananas, banan, äpple, kiwi, granatäpple, cashewnötter. Skär ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Droppa över citronsaft. Fruktsallad-2 Äpple, banan, kiwi, cahewnötter, dadelströ, kanel Skär frukt i bitar, ev dela nötterna grovt. Strö över dadlar och kanel. (Kan användas som frukost, servera i så fall med mandelmjölk.) Bananglass med hallonsås Banan, Hallon Dela frysta bananer i mindre bitar. Mixa med bären till önskad konsistens. Hallonsås: Mixa hallon, färska eller tinade, till en sås. Servera på en gång. |
||||||||||
Tillbaka upp >> |
||||||||||
7) Dryck o. Bröd | ||||||||||
Rabarberglögg (recept: torfolk gård) 1 liter drickfärdig rabarbersaft (kravgodkänd rabarbersaft från torfolk gård, för mer info/recept: www.torfolk.se) 2 kanelstänger 3 hela nejlikor 3 stjärnanis 1 pomeransskal Värm allt i kastrull, servera i glas med russin och hel stjärnanis. Kryddig chai 3 dl vatten/ditt favorit te ½ kanelstång ½ tsk kardemummafrön Hela kryddor, t.ex ingefära, stjärnanis, svartpeppar 1 ½ dl sojamjölk 8 hela nejlikor Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt dra 10 min. Häll i sojamjölken och värm igen. Tillsätt teet. Låt dra några minuter. Sila. Servera. Glögg drink Glögg med svarta vinbär (t.ex Tillmans, krav) 10 nejlikor 2 bitar kanel 1 tsk kardemummakärnor russin, mandel och nötter Sjud kryddorna i glöggen (ska inte koka). Sila bort kryddorn och servera glöggen direkt med t.ex nötblandning. Bovetebröd från Föllinge (recept: Lilly Johansson) 3 råa potatisar, skalade 2 dl russin, hackade 5 dl ljummet vatten 25 gr jäst 1 msk kummin + anis 5 dl bovetemjöl Riv potatisen. Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda i potatis, russin och allt vatten. Tillsätt kryddor och mjöl. Degen blir ganska lös. Låt jäsa i 20 min. Arbeta ihop degen i bunken. Klicka ut den i plättstorlek på plåt. Grädda i 225° ca 12 min. De är godast nygräddade, men kan frysas eller sparas i påse några dagar. Varm carob 1 dl sojamjölk 2 tsk carob (från johannesbrödsträdet, smakar som choklad, fast mildare.) ½ tsk lönnsirap Rör ut carob och lönnsirap i kall sojamjölk. Häll sedan på varm sojamjölk. Tunna Nässelbröd 2 dl bovete mixas till mjöl ½ dl nässelpulver 2 dl speltmjöl vatten (lös konsistens) Klicka ut på en smord plåt, platta till med skeden. Baka i 225° ca 6 min. Ingefäradryck 1 liter vatten 2 msk färskriven ingefära 1 tsk lönnsirap/agavesirap 1 knivsudd svartpeppar 2 pressade citroner 2 myntablad. Koka vatten och ingefära i 10 min. Tillsätt resten. Servera varm eller kall. Tunnbröd 4 dl bovetemjöl Örtsalt ev. brödkryddor 5-6 dl vatten Blanda mjöl, örtsalt och ev brödkryddor. Vispa ner vattnet lite i taget till en jämn smet, något tjockare än pannkakssmet. Smörj en stekpanna med lite olivolja och stek brödkakorna på svag värme, som när du steker pannkakor. Julglögg 1 liter äppeljuice eller osötad slånbörsdricka 1 kanelstång 5 nejlikor 1 cm färsk ingefära i skivor Några klyftor apelsin med skal Värm försiktigt och servera med mandel och russin. Hårt Ris-tunnbröd (glutenfri) (orig. recept: vidarkliniken, järna) 2 dl sesamfrö, skalat 2 dllinfrö 2 dl kokosflinfor 8 dl risflinfor 1 ½ lit vatten 1 tsk (ört)salt ev. torkade örter eller annat, t.ex nässlor, arame alger, pumpafrön, solrosfrön... Det blir rätt många plåtar, beroende på ugnsstorlek... Blanda allt i en bunke. Låt ligga i blöt några timmar, så att smeten får svälla. Bred ut smeten tunnt på ett bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Grädda ca. 10-20 min per sida i 175° ugnsvärme (när du gräddar andra sidan, ta då bort bakplåtspappret och grädda direkt på plåten). Servera med valfritt pålägg, t.ex hummos, mosad kryddad avokado, sesampasta... eller bara som det är... Amé finns i flera olika smaker. Exotiska och uppfriskande fruktsmaker Utan tillsatt socker. Både god och "nyttig". Du hittar dem både i hälsokostaffärer och i vissa matvarubutiker. Servera tillsammans med dina favoritbär eller frukt, t.ex blåbär, hallon, jordgubbe eller apelsin, lime, citron, kiwi, carambole, melon. Favorit är gurkskivor, friskt o gott (fungerar såklart bra enbart i en tillbringare med vatten). Eller trä fruktbitar på "drinkpinne" och lägg i drinken. Allt efter tycke och smak. Tips isbitar: - Lägg vindruvor i frysen, använd som "isbitar". - Frys in t.ex citronmelissblad, gurkörtsblommor i isbitar. Blir vackert som garnering.
Tillbaka upp >> |
8) Godis
|
Drömbollar |
4 dl kärnfria finhackade dadlar 2 mosade bananer 2 dl hackade valnötter 4 dl kokos. Blanda allt med 3 dl kokos. Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna. Fikonbollar med nässlor 8 st äpplen 1 msk kanel 1 dl hackade nötter 10 fikon blötlagda i 30 min 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter. Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar. Carobbollar 4 dl havregryn (finns även "glutenfria havregryn" från Semper) knappt 1 dl råsocker 2 msk carob 75 gr mjölkfritt smör (variant: testa avokado eller kokosfett) 2 msk vatten kokosflingor (kan uteslutas) Blanda allt och forma bollar som rullas i kokos. Nötmix-1 Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter... Nötmix-2 Blanda nötterna med t.ex torkade aroniabär, gojibär, mullbär (finns numera både vita och svarta)... Alla fyllda med antioxidanter. Rostade Mandlar, Kikärtor, Solrosfrön, Kastanjer Mandel: Lägg mandeln (med eller utan skal, det bestämmer du själv) på en plåt och sätt ugnen på 225°, tillsätt lite olja och ev. örtsalt. Rosta i ugn 5-10 min. Kikärtor: Kikärtorna (kokta) rostas i lite olja i stekpanna. Eller. Rosta kikärtorna i en långpanna i 200° ca 20 min. Krydda med t.ex paprika, chili, curry eller din favoritkrydda. Solrosfrön: Rör om solrosfrön i en torr stekpanna på spisen tills de får lite färg. Droppa ev. över några droppar sojasås. Kastanjer: (Obs, Hästkastanjer, som är vanligast i Sverige är inte ätliga!) Äkta kastanjer finns i de flesta butiker ca 250 gr kastanjer (ca 2 port), grovt salt Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj. Häll salt i en långpanna eller ugnsfast form. Ställ kastanjerna i grovt salt. Rosta dem i mitten av ugnen i ca 25 min. Skala kastanjerna vid bordet, ät dem som de är, eller med mjölkfritt smör och örtsalt. Nöt o fruktgodis 2 dl russin 1 dl hasselnötter 1/2 dl mandel 1 dl grovhackad dadel 1/2 dl cashewnöt. Blanda allt. Marsipan 1 dl varm sojamjölk 1 dl lönnsirap 1 dl vetemjöl 4 dl skållad mandel 4 finmalda bittermandlar Mandelmjölk: 1 dl mandel + 5 dl vatten Lös upp lönnsirap i mandelmjölken. Rör ner mjölkblandningen. Koka tills den släpper ifrån botten. Låt stå 15 min. Låt svalna. Forma figurer. Massan kan frysas. CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006) 2 dl cashewnötter 1½ dl russin 1½ dl dadlar 1 dl riven kokos. Blötlägg nötterna i en skål; russin och daldar i en annan skål i 8 tim. Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna). Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas. Kanelfrön Blötlägg pumpafrön över natten. Häll av vattnet och strö över kanel. Till 2 dl frön kan du använda 1/2-1 tsk kanel (ceylonkanel). Bred ut på plåt och torka i max 40 grader i 8 timmar. Chokladbollar med lingon 3 dl mandel 3 dl kokosflingor Mixas tillsammans Ta sedan i: 10 dadlar 1,5 dl kakao 3 msk agave 1 nypa salt Mixa ihop allt. Om du har färska lingon i frysen kan du mixa med några msk lingon. Gör bollar av smeten. Har du lingonpulver kan du blanda 1 msk lingonpulver med några msk kokosflingor och rulla bollarna i det. Förvara bollarna i kylen. Egen mandelmassa Mandel, lönnsirap (alt agavesirap) Skålla mandel. Mixa. Tillsätt sötningsmedel. Mixa tills massan blir tillräckligt tjock. Färga med t.ex spirulina (grön), rödbeta (röd), saffran/gurkmeja (gul)... Äppelchips Äpplen, "syrliga Limesaft, pressad Kärna ur och skiva några äpplen tunnt. Lägg ut skivorna jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över limesaften. Låt torka i 100° ugn i ca 2 tim eller tills chipsen blir lagom "mjuk-krispiga".
Tillbaka upp >> |
10) Snabbt, Smått och Gott till julbordet - om du behöver handla i sista minuten
|
Mjölksyrad gurka, skivad. Fräscht komplement, och, bra för magen. | Surkål eller Mjölksyrad rödkål, bra för magen. Egen eller köpt rödkål. Sallad, grön eller i färgglad mix. Soltorkade tomater, gott att blanda i t.ex sallad. Avocado, som den är, eller som "jul-guacamole". Oliver, olika sorter. Tips, trä upp på pinnar. Potatis: Som gratäng, sallad, pressad, ugnsgratinerad... Tzay: färdigkryddade sojabitar, finns som spett o. lösa bitar. 10 min i ugn, goda! Tofu Poesta: färdigkryddade sojastrimlor, behövs bara värmas. Också jättegoda! Tofu Rosso, Basilika, Sesam/mandel: Servera som de är. Kryddigt Smakrika! Falafel, istället för "kött-bullar". Vegansk sojakorv, funkar alltid. Vegansk "JulRumpa" (Astrid och Aporna) Julknäckebröd doftar gott, gör själv eller köp färdigt. Granovitapastej eller Tartex, gott pålägg. Nuttolene, som pålägg eller i salladen. Frukter, t.ex apelsin, ananas, clementiner... Fikon och dadlar, traditionellt. Nötter (välj ekologiskt!) mix eller som de är, doppade i choklad, mix med russin. Mörk choklad, ren choklad eller fylld. Mandelmassa, doppad i choklad eller carob (lite mildare än choklad).
11) Ulla tipsar om julbuffé - text: Ulla Troëng, 6 dec 2016
|
Vi är ju ett stort gäng som äter mat tillsammans så där finns många smakinriktningar. | Jag tycker om grönkålssallad, rödbetssallad och potatissallad, senapsmarinerade vita bönor, tofu rosso, falafel. Andra i familjen gillar Astrid och Apornas prinsesskorv, svamppaté, sojafritters, Anammabollar eller Göttbullar, mjölksyrad gurka, avokado, oliver, hembakat vörtbröd och knäckebröd, risgrynsgröt och ris á la malta, frukt, nötter och mörk choklad. På julaftonsmorgon öppnar vi julstrumporna som innehåller något gott samt något att läsa. Vi brukar sedan läsa upp alla julhälsningar från julkort och julbrev. Sedan blir det julkonsert eller julspel som vi besöker innan jullunchen. Alla har tillagat någon rätt till måltiden. Klockan tre ser många här på Kalle Ankas jul. Sedan kommer tomten på besök och därefter öppnas julklapparna. Frukt och godis äts under tiden. På kvällen blir det julgröt och rester från julbordet. De övriga juldagarna lagar vi hasselbackspotatis, grönsakspaj, piroger, samosas, saffransrisotto mm. Ulla
12) Grön jul utan skinka - artikel ur tidningen Folket, 20 dec 2001
|
Gott med magert | Hos Ulla Troëng i Mariefred är det helvegetarisk julmat som gäller. När man äter sånt här julbord blir man inte så däst. Dessutom är det förhållandevis magert. När man har ätit orkar man dansa kring granen. Julbord utan skinka, köttbullar, prinskorv, sill och lutfisk. Rätter och sallader utan ingredienser som komjölk och ägg. För nyblivna vegetarianer och veganer kan julen upplevas som en besvärlig tid. Ulla Troëng, ordf i Veganföreningen i Sverige (ViS), har tipsen för dig som vill laga god och grön julmat i år. - De första åren som vegetarian, för omkring 30 år sedan, försökte jag efterlikna ett vanligt julbord. Sedan insåg jag att det inte var någon större vits med det. Dels har jag aldrig varit förtjust i kött. Dels känns det konstigt att efterlikna den den kost man gått ifrån, säger Ulla. - Numera har vi önskerätter. Det vi tycker bäst om dukar vi fram. Alla får välja några av sina favoriträtter. Ulla Troëng och maken Stefan bor i Mariefred och har fyra barn. Samtliga är veganer, vilket innebär att de endast äter födoämnen från växtriket. Kött, fisk, ägg och mjölkprodukter utesluts helt av bland annat etiska skäl. Minst lika välfyllt julbord Juletid kan Ulla Troëng få en hel del frågor om vad familjen ska äta. - Julen är nog den mest känsliga helgen. Då träffas familjen och släkten, och maten har en väldigt stor betydelse. Julbordet hos familjen TroÎng är dock minst lika välfyllt som hos blandkostare, intygar Ulla. Ett återkommande inslag är majskolvar. - Det tycker vi om. Sen är det roligt att göra kryddiga och röda rätter. Rödbetssallad till exempel. Den är röd och finns dessutom med på traditionella julbord. Färdiga produkter finns Annat som gärna dukas fram hos familjen TroÎng är sallader av olika slag samt patéer av exempelvis bönor, svamp och grönsaker. - Patéer är praktiskt att göra. Man kan göra dem långt i förväg och frysa in. För den som vill ha ett julbord som påminner så mycket som möjligt om det traditionella, finns en hel del färdiga produkter att köpa i bland annat hälsokostbutiker, berättar Ulla. - Falafel ser till exempel ut som köttbullar men är gjorda av kikärtor. Sen finns det äggfri sojakorv att köpa. Ullas tips till den som ska ordna julmat åt både vegetarianer och blandkostare är att satsa på några färdiga produkter, och sedan göra några extra sallader. En rätt som går relativt snabbt att laga till är couscous med grönsaker. - Det kan man äta kallt eller varmt. Principen är att man tar vad man har av grönsaker, men gärna gröna och röda eftersom det är jul. Sedan steker man dem och blandar i couscous. Orkar dansa kring granen Många gånger går det bra att använda ett vanligt recept, och bara byta ut exempelvis grädde och mjölk mot sojagrädde och sojamjölk. Risgrynsgröt och lussekatter är med andra ord inget veganen behöver klara sig utan. - Istället för att pensla lussebullarna med ägg, kan man pensla dem med sojamjölk. Det gör också att de blir blanka. Inte heller ischoklad och annat julgodis måste uteslutas. Ofta räcker det att byta ljus choklad mot mörk, som brukar vara mjölkfri. Fördelarna med det helvegetariska julbordet är många, menar Ulla Troëng. - När man äter sån här julmat blir man inte så däst. Dessutom är det förhållandevis magert. När man har ätit orkar man dansa kring granen. Linda Ljungberg © 2001 Tidningen Folket Tel. 016-17 75 00, |
Glad Jul & Gott Nytt År - önskar veganföreningen! ![]() |
Tillbaka upp >> |
Tillbaka >> | ||
|
||
Copyright © anette. All rights reserved | Hör gärna av dig med kommentarer |