Julrecept
VinkVink!
  1. Rabarberglögg
  2. Rödbetsallad
  3. Vitkålssallad
  4. Orustsallad
  5. Potatissallad
  6. Bönsallad
  7. Kjell-Eriks nöt- & fröpasta
  8. Cashewsås
  9. MiniRösti - potatiskaka
  10. Ris á la Malta
  11. Hirsgröt
  12. Carobfrosting
  13. Vegosill
  14. Nötfärs
  15. Morotsbiffar
  16. Ugnsrostad palsternacka och potatis i klyftor
  17. Bönfräs
  18. Hasselnötsbollar
  19. Falafel
  20. Guacamole - avocadoröra
  21. Kikartsdip
  22. Ugnsbakade äpplen
  23. "Levande" Frukttårta
  24. Ambrosia
  25. Drömbollar
  26. Fikonbollar med nässlor
  27. Carobbollar
  28. Nötmix
  29. Rostade mandlar, kikärtor, solrosfrön, kastanjer
  30. Nöt o fruktgodis
  31. Nötfärs
  32. Olivfrestelse
  33. Raw: Rödbetslimpa
  34. Auberginepålägg
  35. Kryddig chai
  36. Glögg drink
  37. Marsipan
  38. Grönsaker i lergryta
  39. Raw: Grönkålssallad
  40. Chokladkaka
  41. Bovetebröd från Föllinge
  42. Varm carob
  43. Rödbetsbiffar
  44. Rödbetssallad
  45. Tahindressing
  46. Marinerade soltorkade tomater
  47. Hummos
  48. Fruktsallad med mandelgrädde
  49. Tunna Nässelbröd
  50. Ingefäradryck
  51. Nötkakor
  52. Selleribiffar
  53. CashewSnöbollar
  54. Raw: Hasselnötsbollar
  55. Tunnbröd
  56. Krämig morotssoppa
  57. Rotsaksgratäng med banan o. jordnötter
  58. Rödbetssalsa
  59. Chokladtoppar
  60. Saffranskaka
  61. Apelsinris
  62. Wokade kardemummaäpplen
  63. Röd potatissallad
  64. Potatisgratäng
  65. Sötpotatis med spenat
  66. Kryddig rödkål
  67. Ullas grönkålssallad
  68. Ullas rödbetssallad
  69. Kanelfrön
  70. Julglögg
  71. Chokladbollar med lingon
  72. Pepparkaksgröt

  73. Snabbt, Smått och Gott till Julbordet

  74. Grön jul utan skinka (artikel/2001-12-20)
  75. Ulla tipsar om julbuffé (artikel/2016-12-06)

• • •  Välj Ekologiskt när du handlar  • • •


1) Rararberglögg (recept: torfolk gård)
1 liter drickfärdig rabarbersaft
(kravgodkänd rabarbersaft från torfolk gård, för mer info/recept: www.torfolk.se)
2 kanelstänger
3 hela nejlikor
3 stjärnanis
1 pomeransskal

  Värm allt i kastrull, servera i glas med russin och hel stjärnanis.


2) Rödbetsallad
    3 dl kokta tärnade rödbetor
    3 dl kokt tärnad potatis
    3 dl finhackad mjölksyrad gurka
    1 finhackad gul lök
    1 dl finhackad dill
    1 dl finhackad persilja
   
    Dressing:
    1/2 msk solrosolja
    2 msk pressad citron
    2 msk vatten
    1/2 tsk Vitam Körnig
    1 pressad vitlöksklyfta

  Allt blandas till dressingen och hälls över salladen.


3) Vitkålssallad
    2 delar strimlad vitkål
    1 del riven morot
    1 del majskolv
   
    Dressing:
    1 msk solrosolja
    2 msk pressad citron
    2 msk vatten
    1 tsk Örtsalt
    1 pressad vitlöksklyfta
    hackad persilja

  Varva vitkål, morot och majskorn i en skål. Slå dressingen över salladen.
   Strö över persiljan.
Tillbaka upp >>

4) Orustsallad
    1 dl kokt avorioris
    1 dl skivade champinjoner, färska
    1 dl gröna ärtor
    1 dl majskorn
    1 liten hackad lök
    3 klyftor tomat
    1 hackad röd paprika
    1/2 tärnad färsk gurka
   
    Dressing:
    2 msk solrosolja
    2 msk pressad citron
    2 msk vatten
    1 tsk Örtsalt

  Blanda allt. Häll dressingen över salladen.


5) Potatissallad
    1 1/2 lit hackad kokt potatis
    4 st finhackade mjölksyrade gurkor
    dill och gräslök
   
    Dressing:
    1 msk solrosolja
    1 stor pressad vitlöksklyfta
    1-2 dl gurkspad
    Vitam Körnig

  Blanda allt. Ställ kallt före servering.
Tillbaka upp >>

6) Bönsallad
    125 gr kokta vita bönor
    125 gr kokta kidneybönor
    125 gr kokta pintobönor
    rivet skal av en citron
    1 vitlöksklyfta
    1 liten hackad lök
    2 tsk paprikapulver
    2 msk citronsaft
    2 msk solrosolja

  Blanda de kokta bönorna i en skål. Stöt löken till ms med paprikapulvret och blanda i citronsaft och rivet skal. Rör ner vitlöken. Rör i oljan lite i taget. Häll dressingen över bönorna och blanda väl. Kyl salladen väl före servering.


7) Kjell-Eriks nöt- & fröpasta
    1 dl sesamfrö, oskalade
    1 dl hasselnötter
    1 dl solrosfrön
    1 dl vatten
    1 tsk Plantaforce
    1 tsk oregano
    1/2 tsk basilika
    1/2-1 msk pepparrot
    2 dl tomatjuice
    1 dl dill

  Mixa de torra nötterna och fröna. Tillsätt vatten och buljongpasta. Riv pepparrot och tillsätt den och kryddorna. Häll på tomatjuice, mixa. Tillsätt dillen. Smaka av.
Gott till råkost, till potatis eller på smörgås.
Tillbaka upp >>

8) Cashewsås (4-6 port)
    2 hg cashewkärnor
    5 dl vatten
    1 gul lök
    3-4 tsk shoyu (sojasås)
    0.5 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu
    veg. buljongtärning

  Bred ut cashewkärnorna i en långpanna och rosta dem i 150° tills de fått fin färg, det tar ungefär 8 minuter. Skaka om dem ibland och låt dem inte bli alltför mörka. Låt svalna.
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i sojasåsen.
Mixa cashewkärnor och tillsätt lök och sojaröra. Fortsätt att mixa tills allt blandats ordentligt.
Koka upp vatten och vispa ner mixet och buljongtärningen.
Låt koka och tjockna under omrörning på svag värme 3-4 minuter. Den underbara smaken framträder allra bäst mot slutet om man rör ner tofun.


9) Minirösti - potatiskaka (4-6 port)
    200 gr potatis
    200 gr kålrot
    1 tsk örtsalt
    2 krm svartpeppar
    veg. olja till stekning

  Skala och grovriv potatis och kålrötter. Lägg dem i durkslag och pressa ut lite vätska.
Krydda och stek små rösti antingen i plättlägg eller forma dem i stekpanna. Stek dem på båda sidor så att de får fin färg. Kan gräddas i förväg och värmas igen i stekpanna.
Servera potatiskakorna tillsammans med cashewsås och någon grönsak som t.ex haricots verts, brysselkål eller broccoli.
Tillbaka upp >>

10) Ris á la Malta (4-6 port)
    2 dl avorioris
    5 dl vatten
    10 blötlagda ljusa aprikoser
    1 msk lönnsirap
    1.5 dl mandelgrädde
    2 kiwi

  Skölj ock koka riset i 20 min på svag värme tills allt vatten kokat in. Låt svalna.
Skär aprikoser i skivor.
Blanda ris och aprikoser, lönnsirap och mandelgrädde.
Fördela desserten i glas och dekorera med skivad kiwi. Serveras kall.


11) Hirsgröt
1 dl hirs
5 st aprikoser i bitar
3-4 dl vatten

  Häll hett vatten på hirsen och skölj. Koka sedan hirs med aprikoser i 20 min.
Servera med sojamjölk eller mandelmjölk och bär, sylt eller färsk frukt i bitar och en mandel. Krydda med t.ex kanel eller ingefära.


12) Carobfrosting
1 pkt silken tofu
2 msk carob
1 msk sojasås
Lönnsirap
Skal från 1 citron

  Kör allt i mixer. Kan användas utanpå en tårta.
Tillbaka upp >>

13) Vegosill
1 msk senap
2 tsk socker
1 tsk vinäger
3 msk rapsolja
1 dl sojagrädde
1 rödlök
1 saltgurka/syrad gurka
1 aubergine eller squash

  Strimla auberginen/squashen. Förväll 1-2 min. Sila av. Häll på marinaden.


14) Nötfärs, 4-5 pers
3 dl kokta kikärtor (= ca dl okokta)
2 dl russin
2 dl hasselnötter
3 st potatisar
1 st gul lök
2 msk olja
1 tsk örtsalt
ev. persilja

  Blötlägg kikärtor över natten (alt. låt även grodda några dagar. koktiden blir då kortare). Skölj och koka dem ca 1 tim (kortare om även groddade) eller tills de är lagom mjuka. Låt rinna av och kallna.
Blötlägg russinen 2-3 timmar. Låt rinna av.
Skala potatis och lök. Mal kikärtor, russin, nötter, potatis och lök. Blanda det malda med olja och salt.
Olja en form, bröa med t.ex bovetemjöl. Lägg i färsen i formen och slå formen mot skärbrädan för att färsen ska jämna till sig i formen.
Grädda i 200° 30 min. Stjälp upp färsen och garnera ev med persiljekvistar.


15) Morotsbiffar, 4 pers (recept: örtagården, 2005)
500 gr morötter
1 gul lök
1 msk hasselnötter
1 ½ dl sojamjöl
2 msk potatismjöl

  Riv mörötterna fint. Hacka löken och låt den "svettas" i olja i en stekpanna. Mal hasselnötterna. Blanda alla ingredienserna till en färs.
Forma små biffar och stek på medelhög värme.

Servera gärna med champinjonsås och kokt brysselkål.


16) Ugnsrostad palsternacka och potatis i klyftor
Palsternacka, potatis, olivolja, örtsalt och kryddor (färska eller torkade)

  Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternacka och potatis i klyftor (anm: Om de är ekologiska kan det räcka med att skrubba dem ordentligt). Lägg klyftorna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills rotsakerna blivit mjuka och fått lite färg.

Tillbaka upp >>

17) Bönfräs
1 lök, 5 dl kidneybönor, paprika, vitlök.
Kryddor: chili, basilika, lime, cayenne.

  Hacka lök och paprika. Fräs allt i olja. Ta i bönorna.


18) Hasselnötsbollar
3 dl råris, 200 gr malda hasselnötter, 2 kokta potatisar, 1 dl veg buljong, Örtsalt/peppar, 1 dl örtkryddor färska/frysta/torkade.

  Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Mixa ris, malda nötter och potatis till en smet. Tillsätt buljong till en lagom konsistens. Tillsätt kryddorna. Rulla till bollar och stek i rapsolja.


19) Falafel
3 dl kikärtor blötläggs över natten (kan ev groddar några dagar), mals sedan i matberedare.

  Blanda: 2 gula lökar finhackade, 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas), 1 dl finhackad persilja, 1 tsk kummin, 1 tsk gurkmeja.
Forma till bollar. Fritera i olja.


20) Guacamole - avocadoröra
½ avocado, tomat, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili.

  Mosa avocadon. FIntärna tomat och vitlök. Krydda.
Tillbaka upp >>

21) Kikärtsdip
2-3 dl kokta kikärtor
2 msk vegansk creme fraiche
1 krossad vitlöksklyfta
örtsalt och peppar

  Mixa allt och servera med majschips eller bitar av skurna råa grönsaker, t.ex stavar av gurka, morot, selleri...


22) Ugnsbakade äpplen
8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter

  Skiva öpplena fint (utan kärnor). Lägg i ugnsfast form. Strö över socker, kanel och nötter. Baka i ugn med 225° tills äpplena blir mjuka.

Servera med vaniljsås (bl a Oatley) eller TofuLine glass.


23) "Levande" Frukttårta
200 gr hasselnötter, 250 gr dadlar, 50 gr carobpulver

  Nötterna blötläggs över natten. Lägg allt i matberedare, mal till en deg. Kavla ut degen o lägg i en pajbotten.

Fyllning: Päron, banan, äpple, kiwi, jordgubbe mm.
  Allt skivas, tärnas. Lägg det i pajformen.

Grädde:
150 gr nötter t.ex cashewnötter
  Mixa till mjöl, tillsätt sedan vatten mycket försiktigt tills det blir en slät grädde. Sötning kan göras med t.ex lönnsirap och 1 tsk vaniljpulver. Häll grädden över fruktfyllningen.

Garnera:
  Använd bananskivor, kiwi, jordgubbar, björnbär för att dekorera tårtan innan den serveras.


24) Ambrosia
  Strö hackade hasselnötter och kokosflingor över skivade apelsiner. Servera.
Tillbaka upp >>

25) Drömbollar
4 dl kärnfria, finhackade dadlar, 2 mosade bananer, 2 dl hackade valnötter, 4 dl kokos.

  Blanda allt med 3 dl kokos.
Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna.


26) Fikonbollar m nässlor
8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter
10 fikon blötlagda i 30 min, 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter.

  Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar.


27) Carobbollar
4 dl havregryn (finns även "glutenfria havregryn" från Semper)
knappt 1 dl råsocker
2 msk carob
75 gr mjölkfritt smör (variant: testa avocado eller kokosfett)
2 msk vatten
kokosflingor (kan uteslutas)

  Blanda allt och forma bollar som rullas i kokos.


28) Nötmix
  Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter...
Tillbaka upp >>

29) Rostade Mandlar, Kikärtor, Solrosfrön, Kastanjer

Mandel:
  Lägg mandeln (med eller utan skal, det bestämmer du själv) på en plåt och sätt ugnen på 225°, tillsätt lite olja och ev. örtsalt. Rosta i ugn 5-10 min.

Kikärtor:
  Kikärtorna (kokta) rostas i lite olja i stekpanna.
Eller. Rosta kikärtorna i en långpanna i 200° ca 20 min.
Krydda med t.ex paprika, chili, curry eller din favoritkrydda.

Solrosfrön:
  Rör om solrosfrön i en torr stekpanna på spisen tills de får lite färg. Droppa ev. över några droppar sojasås.

Kastanjer: (Obs, Hästkastanjer, som är vanligast i Sverige är inte ätliga!)
Äkta kastanjer finns i de flesta butiker
ca 250 gr kastanjer (ca 2 port), grovt salt

  Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj. Häll salt i en långpanna eller ugnsfast form. Ställ kastanjerna i grovt salt. Rosta dem i mitten av ugnen i ca 25 min.
Skala kastanjerna vid bordet, ät dem som de är, eller med mjölkfritt smör o. örtsalt.


30) Nöt o fruktgodis
2 dl russin, 1 dl hasselnötter, 1/2 dl mandel, 1 dl grovhackad dadel, 1/2 dl cashewnöt.

  Blanda allt.


31) Nötfärs
4 dl riven morot
2 dl sötmandel
1 tsk salladskrydda
½ tsk Vitam (buljong)
1 dl finhackad lök
2 dl cashewnötter
2 tsk Kelpamare (örtsalt)
½ tsk Tamari (sojasås)

  Mixa mandel och nötter. Blanda allt väl och smaksätt. Forma till en limpa.
Servera med råkost el. smörgåstårta.


32) Olivfrestelse
5 potatisar
1 hackad rödlök
1 vitlöksklyfta
200 gr svarta oliver
5 marinerade soltorkade tomater
2½ dl sojagrädde
2 msk chilisås
1 dl buljong
2-3 msk ströbröd

  Skala och riv potatisen grovt. Dela oliverna i halvor. Blanda potatis, rödlök, oliver och pressad vitlök. Lägg i en ugnssäker form.
Blanda grädde, chilisås och buljong. Strö över ströbrödet och häll på vätskan.
Grädda i ugnen på 225° ca 50 min.
Tillbaka upp >>

33) Raw: Rödbetslimpa
4 dl malda solroskärnor
4 st rödbetor

  Gör rödbetsjuice av rödbetorna i råsaftcentrifug. Blanda rödbetsfiber och rödbetsjuice och kör i mixer, speciellt de större rödbetsbitarna. Ta dock inte alla fiber. Blanda allt.

  Tillsätt: 4 msk Tamari och ev 2 rivna morötter.
Kan fermenteras ett dygn om Du vill. Låt då stå framme i rumstemperatur med gladpack över.


34) Turkiskt auberginepålägg
2 auberginer
1 vitlöksklyfta
1 tsk mald kummin
1 nypa torkad mynta
1 msk sesampasta
1 skalad tomat
5 msk olivolja

  Pricka auberginerna med en gaffel. Sätt in i ugnen, 200° i 30 min. Dra sedan av skinnet. Mixa alla ingredienser och smaka av röran med kryddor och örtsalt.


35) Kryddig chai
3 dl vatten/ditt favorit te
½ kanelstång
½ tsk kardemummafrön
Hela kryddor, t.ex ingefära, stjärnanis, svartpeppar
1 ½ dl sojamjölk
8 hela nejlikor

  Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt dra 10 min. Häll i sojamjölken och värm igen. Tillsätt teet. Låt dra några minuter. Sila. Servera.


36) Glögg drink
Glögg med svarta vinbär (t.ex Tillmans, krav)
10 nejlikor
2 bitar kanel
1 tsk kardemummakärnor
russin, mandel och nötter

  Sjud kryddorna i glöggen (ska inte koka). Sila bort kryddorn och servera glöggen direkt med t.ex nötblandning.


37) Marsipan
1 dl varm sojamjölk, 1 dl lönnsirap, 1 dl vetemjöl, 4 dl skållad mandel, 4 finmalda bittermandlar

Mandelmjölk: 1 dl mandel + 5 dl vatten

  Lös upp lönnsirap i mandelmjölken. Rör ner mjölkblandningen. Koka tills den släpper ifrån botten. Låt stå 15 min. Låt svalna. Forma figurer. Massan kan frysas.
Tillbaka upp >>

38) Grönsaker i lergryta
Lergrytan läggs i blöt i vatten 30 minuter.
Olika rotsaker + potatis + lök + broccoli skärs i bitar.

  Lägg i grytan tillsammans med buljong, tofu eller bönor. 225° i ca 40 min.


39) Raw: Grönkålssallad
3 kvistar rå grönkål
3 mjölksyrade gurkor
2 dl mungbönsgroddar
1 tsk anis

  Mal grönkålen. Finhacka gurkorna. Blanda alltsammans.


40) Chokladkaka (recept: Pillans Kokbok/Veganbladet 1/2006)
6 dl vetemjöl
2 dl råsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
3 dl sojamjölk
Mannagryn till formen

  Rör ihop de torra ingredienserna. Finfördela olja i blandning och blanda ihop. Tillsätt sojamjölken. Häll i bröad form. 200° i ugnen i 30 min.


41) Bovetebröd från Föllinge (recept: Lilly Johansson)
3 råa potatisar, skalade
2 dl russin, hackade
5 dl ljummet vatten
25 gr jäst
1 msk kummin + anis
5 dl bovetemjöl

  Riv potatisen. Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda i potatis, russin och allt vatten. Tillsätt kryddor och mjöl. Degen blir ganska lös.
Låt jäsa i 20 min. Arbeta ihop degen i bunken. Klicka ut den i plättstorlek på plåt. Grädda i 225° ca 12 min. De är godast nygräddade, men kan frysas eller sparas i påse några dagar.
Tillbaka upp >>

42) Varm carob
1 dl sojamjölk
2 tsk carob (från johannesbrödsträdet, smakar som choklad, fast mildare.)
½ tsk lönnsirap

  Rör ut carob och lönnsirap i kall sojamjölk. Häll sedan på varm sojamjölk.


43) Rödbetsbiffar (recept: Restaurang Örtagården, 2005)
500 gr rödbetor, 1 gul lök, 1 tsk curry, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 2 dl kokt ris, 2 msk kapris, 1 dl sojamjöl, 1 tsk örtsalt efter smak, 1 msk potatismjöl.

  Skal och riv rödbetorna grovt och mosa potatisarna. Hacka löken och fräs den tillsammans med curryblandningen och vitlöken och vitlöken i lite olja. Blanda alla ingredienser till en färs.
Forma till små biffar och stek dem på låg värme, annars blir rödbetorna lätt svartbrända!


44) Rödbetssallad
5 dl finhackade kokta rödbetor, 1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka.

  Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda.


45) Tahindressing
5 msk tahin (sesampasta), 1 kopp vatten, 2 msk citronjuice, 1 pressad vitlök, 1 finhackad lök, 1 msk sojasås.

  Mixa Allt.
Tillbaka upp >>

46) Marinerade soltorkade tomater
Soltorkade tomater, olivolja, sojasås, chilikrydda.

  Lägg tomaterna i blöt tills de är mjuka. Lägg dem tillsammans med olja och kryddoor i burk med tättslutande lock. Vänd den då och då så marinaden täcker. Servera hela, klipp dem i bitar eller mixa.


47) Hummos
2½ dl kikärtor, 2 msk tahin (sesampasta), saften av ½ citron, 1 tsk kummin, 1 tsk sojasås,
1 pressad vitlöksklyfta.

  Blötlägg kikärtorna över natten. Slå bort vattnet och koka dem i nytt vatten i ca 1 tim. Mixa kikärtorna tillsammans med tahin, sojasås, citron och kryddor. Späd vid behov med ca 1 dl spad. Servera som pålägg eller tillbehör till varmrätt eller sallad.


48) Fruktsallad med mandelgrädde
1 dl blåbär, 1 dl hallon, 1 banan i bitar, 1 päron i bitar.
½ dl mandel, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, lite vatten.

  Blanda banan och päron med bären.
Mixa mandel till mjöl. Häll på lönnsirap och lite vatten till gräddkonsistens.
Häll mandelgrädden över fruktsalladen.


49) Tunna Nässelbröd
2 dl bovete mixas till mjöl, ½ dl nässelpulver, 2 dl speltmjöl, vatten (lös konsistens).

  Klicka ut på en smord plåt, platta till med skeden. Baka i 225° ca 6 min.
Tillbaka upp >>

50) Ingefäradryck
1 liter vatten, 2 msk färskriven ingefära, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, 1 knivsudd svartpeppar, 2 pressade citroner, 2 myntablad.

  Koka vatten och ingefära i 10 min. Tillsätt resten. Servera varm eller kall.


51) Nötkakor
25 gr mjölkfritt margarin (alt. kokosfett, eller avocado), 2 msk lönnsirap/agavesirap, 1 dl finrivna morätter, 1 dl hackade hasselnötter, 1 dl mjöl, ev hasselnötter.

  Rör ihop fett och lönnsirap. Tillsätt resten. Forma kulor och lägg på smord plåt. Tryck ev fast en hasselnöt i varje kaka. Baka i 175° ugn i ca 15 min.


52) Selleribiffar, 4 pers (recept: Restaurang Örtagården, 2005)
2 sellerirötter, 1 dl råris, 3 potatisar, 2 msk bovetemjöl, 1 krm mald koriander,
1 krm mald kummin, salt och peppar efter smak, ca 1 dl vatten.

  Koka rotselleri. råris och potatis. Rosta hasselnötterna ca 20 min i 175 ° ugn.
Kör rotselleri och potatis i matberedare. Hacka nötterna fint.
Blanda ihop alla ingredienser.
Tillsätt vatten till en ganska lös smet. Forma biffarna och stek på medelhög värme.
Tillbaka upp >>

53) CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006)
2 dl cashewnötter, 1½ dl russin, 1½ dl dadlar, 1 dl riven kokos.

  Blötlägg nötterna i en skål; russin och daldar i en annan skål i 8 tim. Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna). Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas.


54) Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005)
125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten.

  Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö.

Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra.


55) Tunnbröd
4 dl bovetemjöl
Örtsalt
ev. brödkryddor
5-6 dl vatten

  Blanda mjöl, örtsalt och ev brödkryddor. Vispa ner vattnet lite i taget till en jämn smet, något tjockare än pannkakssmet.
Smörj en stekpanna med lite olivolja och stek brödkakorna på svag värme, som när du steker pannkakor.


56) Krämig morotssoppa (4-6 port)
500 gr morötter
1 palsternacka (ca. 50 gr)
2 medelstora potatisar (ca. 150 gr)
1 bit purjolök, ca. 15 cm
1 tsk curry
1 lit vatten
1 veg. buljongtärning
1 tsk veg. olja
1 tsk dragon
1 tsk örtsalt
1 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu

Dekoration: Persilja och kokta morotsstrimlor*

  Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär allt i mindre bitar. Skölj och strimla purjon.
Häll olja i en gryta och tillsätt purjo och curry. Rör om och låt purjon mjukna utan att ta färg. Häll i vatten och buljongtärning.
Koka upp och tillsätt de skurna rotsakerna, krydda med dragon, rör om och koka på svag värme 15-20 minuter eller tills morötterna känns riktigt mjuka. Häll av spadet men spara det.

Mixa soppan och tillsätt så mycket spad att soppan blir finfördelad och krämig. Häll tillbaka soppan i grytan. Späd soppan till önskad tjocklek med resterande spad.
Smaka av med örtkrydda. Vispa ner tofun och värm till lagom ättemperatur. Strö över persilja och garnera med koka morotsstrimlor.

Morotsstrimlor*
Skala en ganska lång morot. Skär tunna strimlor på längden med en osthyvel. Koka dem några minuter med lite vatten och några droppar olja. Tag upp dem och forma efter behag.
Tillbaka upp >>

57) Rotsaksgratäng med banan o. jordnötter (10 port)
2 palsternackor (400 gr)
1 rotselleri (400 gr)
4 morötter (400 gr)
5-6 dl vatten
1 brk Tartex (115 gr)
2.5 dl kokspad
1 tsk örtsalt
1 tsk smulad dragon
1 dl sesamgrädde
3 bananer
3 msk kokosflingor
2 tsk veg.buljongpulver
100 gr rostade jordnötskärnor

  Skala och skär rötterna i så tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 minuter i vattnet. Sila av vattnet och spar det.
Häll 2.5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt den smälta tillsammans med kokspad och sesamgrädde. Smaka av med kryddor.
Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen.
Skala och skiva bananerna. Fördela dem över rotsakerna.
Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och jordnötter över gratängen.
Gratinera i 200 grader ca 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


58) Rödbetssalsa
2 rödbetor- grovrivna
1 liten finhackad rödlök
2 tsk finriven pepparrot
2 dl naturell sojayoghurt
Salt och peppar

  Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
Tillbaka upp >>

59) Chokladtoppar
150 gr choklad
3 dl corn flakes eller mysli eller nötter

  Smält chokladen och rör ner 3 dl av valfri blandning. Klicka ut på bakplåtspapper.
Låt stelna.


60) Saffranskaka
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 paket saffran
1/2 dl flytande margarin
2 dl vatten eller havremjölk<

  Rör ihop allt och häll i smord och bröad form. Baka i 175 grader i 30 minuter.
Tillbaka upp >>

61) Apelsinris
5 dl kokt risgrynsgröt(kokt på havre- eller sojamjölk)
1 ask GoGreen vispgrädde
3 apelsiner i bitar
ev lite vaniljsocker

  Blanda allt.


62) Wokade kardemummaäpplen
5 äpplen i klyftor(ta bort kärnorna)
2 msk rapsolja
2 msk sirap
1 tsk kardemumma
2 msk pressad citron+ 3 msk vatten<

  Hetta upp woken och tillsätt olja.
Fräs äppelskivorna och tillsätt citron, vatten, sirap. Krydda med kardemumma.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Tillbaka upp >>

63) Röd potatissallad
5-6 rödskaliga potatisar- kokta
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl olivolja
1 msk senap
1 msk finhackad dill

  Skär potatisen i bitar. Blanda övriga ingredienser till en dressing som slås över potatisen.


64) Potatisgratäng (10 port)
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk Granovitapastej
5 dl havre-eller sojagrädde
1 dl hackade oliver

  Skiva potatis och lök eller skär i tunna stavar. Hacka vitlöken.
Varva i form med oliverna. Smält pastejen i havregrädden och smaka av med kryddor.
Häll över grönsakerna. 225 grader i 45 minuter.
Tillbaka upp >>

65) Sötpotatis med spenat
500 gr sötpotatis i tärningar
200-300 gram spenat
1 vitlök- finhackad
1 rödlök i skivor
1 tsk spiskummin

  Förväll sötpotatisen i 10-15 minuter. Häll bort vattnet.
Fräs vitlök och lök + spiskummin i en wokpanna. Tillsätt sötpotatisen och därefter spenaten.
Smaka av med salt och peppar.


66) Kryddig rödkål
2 rödlökar
cirka 400 g rödkål
2 msk rapsolja
1 1/2 dl grönsaksbuljong
2 msk koncentrerad svartvinbärssaft
1 tsk sambal oelek
2 msk pressad citron
1/2 tsk kanel
1 tsk salt

  Skiva lök och rödkål. Fräs sedan i olja.
Tillsätt resten och låt puttra i 10 minuter. Serveras varm eller kall.
Tillbaka upp >>

67) Ullas Grönkålssallad
6-7 kvistar grönkål
1 röd paprika
3 tomater

Dressing:
1 del färskpressad citron alt. äppelcidervinäger och 2 delar olivolja.
Krydda med örtsalt, timjan, basilika.

  Repa av grönkålsbladen och riv i mindre bitar, massera in dressingen.
Skiva paprika och tomater och rör ner i salladen.

68) Ullas Rödbetssallad
4 kokta rödbetor, skalade och tärnade
1 mjölksyrad gurka, tärnad
1/2 liten fintärnad rödlök
1 dl vegansk majonäs

  Blanda ner grönsakerna i majonäsen

Tillbaka upp >>

69) Kanelfrön
Blötlägg pumpafrön över natten. Häll av vattnet och strö över kanel.
Till 2 dl frön kan du använda 1/2-1 tsk kanel (ceylonkanel).

  Bred ut på plåt och torka i max 40 grader i 8 timmar.

70) Julglögg
1 liter äppeljuice eller osötad slånbörsdricka
1 kanelstång
5 nejlikor
1 cm färsk ingefära i skivor
Några klyftor apelsin med skal

  Värm försiktigt och servera med mandel och russin.

Tillbaka upp >>

71) Chokladbollar med lingon
3 dl mandel
3 dl kokosflingor

  Mixas tillsammans

Ta sedan i:
10 dadlar
1,5 dl kakao
3 msk agave
1 nypa salt

  Mixa ihop allt. Om du har färska lingon i frysen kan du mixa med några msk lingon.
Gör bollar av smeten. Har du lingonpulver kan du blanda 1 msk lingonpulver med några msk kokosflingor och rulla bollarna i det. Förvara bollarna i kylen.

72) Pepparkaksgröt
Butternutpunpa
Pepparkakskryddor
Mandelmjölk

  Kör bitar av butternutpumpa i matberedaren och blanda sedan i pepparkakskryddor och lite mandelmjölk och kör igen tills du får ett finmalt kross. Ät tillsammans med mandelmjölk.

Tillbaka upp >>

73) Snabbt, Smått och Gott till Julbordet

  Mjölksyrad gurka, skivad. Fräscht komplement, och, bra för magen.
  Surkål eller Mjölksyrad rödkål, bra för magen.
  Egen eller köpt rödkål.
  Sallad, grön eller i färgglad mix.
  Soltorkade tomater, gott att blanda i t.ex sallad.
  Avocado, som den är, eller som "jul-guacamole".
  Oliver, olika sorter. Tips, trä upp på pinnar.
  Potatis: Som gratäng, sallad, pressad, ugnsgratinerad...
  Tzay: färdigkryddade sojabitar, finns som spett o. lösa bitar. 10 min i ugn, goda!
  Tofu Poesta: färdigkryddade sojastrimlor, behövs bara värmas. Också jättegoda!
  Tofu Rosso, Basilika, Sesam/mandel: Servera som de är. Kryddigt Smakrika!
  Falafel, istället för "kött-bullar".
  Vegansk sojakorv, funkar alltid.
  Vegansk "JulRumpa" (Astrid och Aporna)
  Julknäckebröd doftar gott, gör själv eller köp färdigt.
  Granovitapastej eller Tartex, gott pålägg.
  Nuttolene, som pålägg eller i salladen.
  Frukter, t.ex apelsin, ananas, clementiner...
  Fikon och dadlar, traditionellt.
  Nötter (välj ekologiskt!) mix eller som de är, doppade i choklad, mix med russin.
  Mörk choklad, ren choklad eller fylld.
  Mandelmassa, doppad i choklad eller carob (lite mildare än choklad).


74) Grön jul utan skinka artikel ur Tidningen Folket 20 dec 2001

Gott med magert
Hos Ulla Troëng i Mariefred är det helvegetarisk julmat som gäller. När man äter sånt här julbord blir man inte så däst. Dessutom är det förhållandevis magert. När man har ätit orkar man dansa kring granen.
Julbord utan skinka, köttbullar, prinskorv, sill och lutfisk. Rätter och sallader utan ingredienser som komjölk och ägg. För nyblivna vegetarianer och veganer kan julen upplevas som en besvärlig tid. Ulla Troëng, ordf i Veganföreningen i Sverige (ViS), har tipsen för dig som vill laga god och grön julmat i år.

   - De första åren som vegetarian, för omkring 30 år sedan, försökte jag efterlikna ett vanligt julbord. Sedan insåg jag att det inte var någon större vits med det. Dels har jag aldrig varit förtjust i kött. Dels känns det konstigt att efterlikna den den kost man gått ifrån, säger Ulla.
   - Numera har vi önskerätter. Det vi tycker bäst om dukar vi fram. Alla får välja några av sina favoriträtter.

Ulla Troëng och maken Stefan bor i Mariefred och har fyra barn. Samtliga är veganer, vilket innebär att de endast äter födoämnen från växtriket. Kött, fisk, ägg och mjölkprodukter utesluts helt av bland annat etiska skäl.

Minst lika välfyllt julbord
Juletid kan Ulla Troëng få en hel del frågor om vad familjen ska äta.

   - Julen är nog den mest känsliga helgen. Då träffas familjen och släkten, och maten har en väldigt stor betydelse. Julbordet hos familjen TroÎng är dock minst lika välfyllt som hos blandkostare, intygar Ulla. Ett återkommande inslag är majskolvar.
   - Det tycker vi om. Sen är det roligt att göra kryddiga och röda rätter. Rödbetssallad till exempel. Den är röd och finns dessutom med på traditionella julbord.

Färdiga produkter finns
Annat som gärna dukas fram hos familjen TroÎng är sallader av olika slag samt patéer av exempelvis bönor, svamp och grönsaker.
   - Patéer är praktiskt att göra. Man kan göra dem långt i förväg och frysa in. För den som vill ha ett julbord som påminner så mycket som möjligt om det traditionella, finns en hel del färdiga produkter att köpa i bland annat hälsokostbutiker, berättar Ulla.
   - Falafel ser till exempel ut som köttbullar men är gjorda av kikärtor. Sen finns det äggfri sojakorv att köpa.
Ullas tips till den som ska ordna julmat åt både vegetarianer och blandkostare är att satsa på några färdiga produkter, och sedan göra några extra sallader. En rätt som går relativt snabbt att laga till är couscous med grönsaker.    - Det kan man äta kallt eller varmt. Principen är att man tar vad man har av grönsaker, men gärna gröna och röda eftersom det är jul. Sedan steker man dem och blandar i couscous.

Orkar dansa kring granen
Många gånger går det bra att använda ett vanligt recept, och bara byta ut exempelvis grädde och mjölk mot sojagrädde och sojamjölk. Risgrynsgröt och lussekatter är med andra ord inget veganen behöver klara sig utan.
   - Istället för att pensla lussebullarna med ägg, kan man pensla dem med sojamjölk. Det gör också att de blir blanka.
Inte heller ischoklad och annat julgodis måste uteslutas. Ofta räcker det att byta ljus choklad mot mörk, som brukar vara mjölkfri.
Fördelarna med det helvegetariska julbordet är många, menar Ulla Troëng.
   - När man äter sån här julmat blir man inte så däst. Dessutom är det förhållandevis magert. När man har ätit orkar man dansa kring granen.

Linda Ljungberg
© 2001 Tidningen Folket Tel. 016-17 75 00, webmaster@folket.se


75) Ulla tipsar om julbuffé, Text: Ulla Troëng, 6 dec 2016

Vi är ju ett stort gäng som äter mat tillsammans så där finns många smakinriktningar.
Jag tycker om grönkålssallad, rödbetssallad och potatissallad, senapsmarinerade vita bönor, tofu rosso, falafel.
Andra i familjen gillar Astrid och Apornas prinsesskorv, svamppaté, sojafritters, Anammabollar eller Göttbullar, mjölksyrad gurka, avokado, oliver, hembakat vörtbröd och knäckebröd, risgrynsgröt och ris á la malta, frukt, nötter och mörk choklad.

På julaftonsmorgon öppnar vi julstrumporna som innehåller något gott samt något att läsa.
Vi brukar sedan läsa upp alla julhälsningar från julkort och julbrev. Sedan blir det julkonsert eller julspel som vi besöker innan jullunchen. Alla har tillagat någon rätt till måltiden.
Klockan tre ser många här på Kalle Ankas jul. Sedan kommer tomten på besök och därefter öppnas julklapparna. Frukt och godis äts under tiden.
På kvällen blir det julgröt och rester från julbordet.

De övriga juldagarna lagar vi hasselbackspotatis, grönsakspaj, piroger, samosas, saffransrisotto mm.
Ulla

Text: Ulla Troëng, 2016-12-06



Glad Jul & Gott Nytt År - önskar veganföreningen!

TjoHoo!

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer