Buffé: Vegansk KRAFTskiva (utan prickar)

VeganKram!
Foto: Vi bjöd på Vildsallad, Vegomässan 160903, Nacka strand/sthlm (Anette)

VeganKram!

  Raw: Vild & Grön sallad med grönkål och groddar
  Rucculasallad, romansallad, spenat, squash, bladselleri, grönkål, persilja, fänkål, gurka,
  tomat, gul paprika och morot. Olivolja, citron och himalyasalt.
  Soltorkad tomat i bitar. Groddar av gröna linser och mungbönor.
  Maskrosblad, späd kirskål, vitplister, våtarv.

  • Skär bort "mittnerven" på grönkålen. Riv grönkålsbladen i mindre bitar. Massera med lite
  olivolja, pressad citronjuice och salt tills de är mjuka.
  Skär tunna morotsstrimlor med en skalare.
  Skär övriga grönsaker i lagom bitar. Riv sallad och vilda örter i mindre bitar. Blanda allt.


   Raw: Spenatsallad med nötter
   Färsk spenat, tomat, röd paprika, valnötter, rödlök, olivolja/vinäger dressing.

  • Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Tillsätt dressing. Blanda allt.


  Raw: Solrosdressing (ca 3-4 pers)
  2 dl solrosfrö, 1 tomat, tamari (sojasås), citron, röd lök, färsk dill, örtkryddor.

  • Blötlägg solrosfrö 12 tim. Skölj noga, häll av vattnet. Grodda i kylen ett dygn.
  Mixa solrosfrö, 1 st tomat, tamari, citron, örtkrydda. Tillsätt rödlök och dill, mixa igen.


  Raw: Avokadoröra - Guacamole (ca 3-4 pers)
  4 avokado, 1 st tomat, 1 st rödlök, ½ eko-citron, tamari (sojasås), gurka, ev vitlök

  • Mixa allt. Smaka av. Späd ev. med vatten för tunnare konsistens.


  Groddad hummosröra (ca 3-4 pers)
  2½ dl kikärtor, 2 msk tahin, saft av ½ citron, färsk koriander, tamari, olivolja, vitlök

  • Blötlägg kikärtor 12 tim. Slå bort vattnet. Grodda 1-2 dgr (Groddning förkortar koktiden),
  Koka ½-1 tim. Mixa allt. Vid behöv, späd med vatten. Smaka av.


  Vegosill
  1 st squash. Marinad: 1 msk senap, 2 tsk socker, 1 tsk vinäger, 3 msk rapsolja, 1 st rödök,
  1 dl sojagrädde, 1 mjölksyrad gurka.

  • Mixa allt. Smaka av.


  Frästa morötter
  Morötter, purjolök, färsk ingefära, vitlök, örtsalt, olivolja.

  • Skiva mörötter och purjolök, stek i olivolja tillsammans med kryddorna.


  Kronärtskockor med dillig dip
  Kronärtskockor. Dip: olivolja, citron, tamari, färsk finhackad dill.

  • Skär av stjälkarna, ta bort ev taggar och nedre bladen. Skölj väl.
  Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull. täck med vatten. Koka tills de är mjuka och bladen
  släpper, tar ca 30 min beroende på storlek. Låt rinna av upp och ner.
  Dip: Blanda alla ingredienserna i en liten skål, vispa ihop dem med en gaffel.
  Dra av bladen, doppa nederkanten i dippen och "gnag" av den "köttiga" delen :-)
  Dippa och Njut av bladen och till sist den Ännu godare botten (tag bort "skägget").


  Ugnsrostade rotfrukter och svamp
  Palsternacka, morötter, fänkål, blandad svamp (t.ex trattkantareller, karl johan, ostron-
  skivling, champinjon), vitlök, färsk rosmarin, färsk timjan, olivolja, örtsalt.

  • Sätt ugnen på 225°. Skala (kan räcka att skrubba ordentligt om du väljer eko) och skär allt
  i lagom klyftor/bitar. Skala och skiva vitlöken. Lägg allt i ugnsfast form, ringla över olivolja
  och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills de blivit mjuka och fått färg.


  Tzayspett, ca 3-4 st/person
  Färdigkryddade sojaspett, finns både som spett eller lösa bitar.

  • Värm i ugn, ca. 10 min eller tills de fått färg.


  Hasselnötsbollar
  3 dl råris, 200gr malda hasselnötter, 2 kokta potatisar, 1 dl färdig veg. buljong, örtsalt,
  svartpeppar, 1 dl färska örtkryddor, rapsolja.

  • Koka riset efter anvisningar på paketet. Låt svalna.
  Mixa ris, malda nötter och potatis till en smet. Tillsätt buljong till lagom konsistens. Blanda i
  kryddorna. Rulla till bollar. Stek i olja.


  Anettes Ogräspaj (glutenfri)
  Pajskal - räcker till paj med ca. 24cm diam:
  3 dl glutenfritt mjöl, 1 krm örtsalt, 100gr kokosfett kallpressad, 2 kokta kalla potatisar (ca.
  150gr), buljongpulver (t.ex från Biofood/utan jäst och socker), 1-2msk vatten.

  Fyllning:
  1 pkt silken tofu (eko), 2-3 dl hackade nässlor, kirskål. löktrav, ramslök, färsk spenat,
  hackade pekannötter, örtkryddor efter smak.

  • Pajskal: Hacka samman mjöl. salt och kokosfett. Pressa eller mosa potatisen med en
  gaffel och tillsätt den i mjölblandningen. Tillsätt vatten. Tryck ut degen direkt i pajformen.
  Förgrädda skalet 10-15 min i 225°.

  • Fyllning: Blanda ihop alltsammans. Häll i pajskalet. Grädda i 225° 10-15-20 min, tills klar.


  Raw: Fröbröd (glutenfritt)
  Ca. 2 dl nötrester/nötpulpa* (se nedan), 2 dl skalat sesamfrö, 2 dl gult linfrö, 1 st tomat,
  tamari, 1-2 msk pumpafrön, 1-2 msk gojibär, mald kardekumma.

  • Blötlägg linfröna över natten. Mixa sönder tomaten. Blanda ihop med övriga ingredienser.
  Bred ut tunt på bakplåtspapper. Lägg det på på ugnsgaller. Skär i lagom bitar, behöver inte
  få tvärs igenom. Låt torka i ugn (eller torkugn om du har det) 42° eller 50° om det är lägsta
  möjliga temperatur. Låt ugnsluckan stå lite på glänt. Torka över natten.


  Raw: Godaste fruktsnacksen torkar du själv
  Du behöver: Din favoritfrukt (lätt att torka är bl.a kiwi, äpple, banan, sharonfrukt, mango,
  ananas. Bär kan du mixa och torka, blanda med banan för segare snacks)

  • Skiva frukten tunt, lägg dem separat på gallerplåt med bakplåtspapper. Torka dem i 42°
  om du vill ha rawfoodkvalitet med bevarad smak och näringsämnen.
  Ha ugnsluckan lite på glänt (Om 50° är lägsta temperatur, öppna ugnsluckan lite mer).
  För lite kortare torktid, vänd på frukten i halvtid. Torka över natten, beroende på ugn och
  tjocklek på fruktskivorna, ca. 6 tim.


  Raw: Nötmjölk med Chufa-mix/nötmjölkspåse (finns att köpa på nätet)*
  2 dl hasselnötter, 4-5 dl vatten.

  • Lägg nötterna i Chufamixen, tillsätt vatten. Mixa 1 min. Pressa ut vätskan. Klart!
  Använd mjölken t.ex till rawchokladmousse/tårta. Spar nötrester/pulpa till fröbröd o. tårta.*


  Raw: Chokladmousse eller Tårta
  Mousse: 4 st avokado, 2 dl nötmjölk*, 2 msk tahin, 100 gr kokosolja, 4 msk raw carob,
  2 msk raw akao, ca 7-8 msk agavesirap, kardemumma, eko vaniljpulver.

  Tårta: Blanda i 1-1½ dl ljusa mullbär i smeten. Lite salt förhöjer chokladsmaken!

  Botten: 10 st blötlagda dadlar, 2 msk tahin, 1-2 msk agavesirap, 2 msk kallpressad
  kokosolja, 1-2 msk kakaonibs, 3 msk raw carobpulver, 1 msk raw kakaopulver, ca 8-10 msk
  nötpulpa* (t.ex från hasselnöt, mandel, solrosfrö eller din favoritsort)

  • Mousse: Mixa allt. Smaka av med kryddor Tillsätt mer sötning eller kakao om det behövs.   Servera direkt, eller bred ut och frys till chokladkaka. Vill du göra en hel tårta - se nedan...

  • Botten: Mixa alla ingredienser till botten i matberedare. Pressa ut i form med löstagbara
  kanter. Blanda ihop moussen enligt receptet ovan. Blanda i mullbären. Rör om. Häll sedan
  smeten på tårtbottnen. Dofta över carob/kakaopulver som dekoration.
  Ställ i frysen 2-3 tim innan servering.

  Tips: Experimentera med andra smaker/kryddor, t.ex mortlad kardemumma. fänkål... :-)


   Välj Ekologiskt när du handlar.



Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer