• • •  Gröna Valborgsrecept  • • •
  Välkomstdryck - Nässeldrink:
  • 1 liter nässlor, vatten.
  Kör nässlorna i mixer tillsammans med vattnet. Sila. Krydda efter smak. Drick genast.
  Härligt friskt och gott. Järnrikt!

  Förrätt - Tomatsallad med avocado och basilika:
  • Skivade tomater, skivad avocado och färsk basilika. Blanda allt.
  Dressing: Olivolja/vinäger.



  Varmrätt - Selleribiffar, Grönsaksröra, Het bönpytt (4 pers):
  (recept: Restaurang Örtagården, 2005)

  • Selleribiffar:
  2 sellerirötter, 1 dl råris, 3 potatisar, 2 msk bovetemjöl, 1 krm mald koriander, 1 krm mald
  kummin, salt och peppar efter smak, ca 1 dl vatten.
  Koka rotselleri. råris och potatis. Rosta hasselnötterna ca 20 min i 175 ° ugn.
  Kör rotselleri och potatis i matberedare. Hacka nötterna fint. Blanda ihop alla ingredienser.
  Tillsätt vatten till en ganska lös smet. Forma biffarna och stek på medelhög värme.

  • Grönsaksröra
  1 purjolök, 200 gr sqash, 1 röd paprika, bladpersilja, olivolja, kryddor.
  Strimla purjolöken, tärna paprika och squash. Fräs grönsakerna lätt i oljan.
  Smaksätt med persilja och kryddor.

  • Het bönpytt
  5 potatisar i avlånga bitar, 1 palsternacka i bitar, 1 hackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta,
  3-4 dl kokta kidneybönor, ½ röd paprika i bitar, ½ gul paprika i bitar, 1 krm cayennepeppar,
  1 dl tomatpuré eller kross.
  Fräs grönsakerna, blanda i bönorna, peppar och tomaterna. Låt koka ihop 5-10 min.

  Sallad - Rawfoodfat med mandeldressing och Festlig Quinoasallad (2 pers):

  • Rawfoodfat
  1 morot, ½ palsternacka, ½ kålrot, 2 syrade gurkor, ½ dl groddade gröna linser, 4 msk
  gurkspad, 2 msk finklippt persilja, 2 msk finhackad röd lök, 2 msk strimlad purjolök.
  Skölj, skala och riv rotfrukterna fint. Skiva gurkan.
  Blanda linserna med gurkspad och persilja. Lägg upp rotfrukter, gurka, linser, lök och
  purjolök på tallriken.
  Dressing: Mandeldressing (se nedan).

  • Mandeldressing (2 pers):
  2 dl sötmandel, 1 dl gurkspad eller vatten, 2 msk kapris.
  Köt mandel, surkspad och kapris i en mixer eller matberedare. Servera till Råkostfat.

  • Festlig Quinoasallad med ruccula och rädisor (2 pers)
  Quinoa:
  2 dl röd quinoa, 2 dl gul quinoa, 1 liter vatten
  Koka quinoan i kastrull med tätsittande lock. Låt koka upp på 6:an, dra sedan ner till 1:an
  och fortsätt koka i 20-25 min. Att blanda in röd quinoa gör att salladen blir lite "matigare".

  Quinoasallad:
  2 röda paprikor, soltorkade tomater, 1-2 påsar rucculasallad (eller annan lite "fastare"
  sallad), 4-5 rädisor, olivolja, krydda efter smak.
  Skölj paprikorna, skiva i cm-tjocka bitar, ca 2 cm långa. Blötlägg och marinera soltorkade
  tomaterna om behövs, klipp i mindre bitar. Skölj salladen, riv i mindre bitar. Skölj rädisor,
  skär i tunna skivor.
  Häll den kokta quinoan i en skål, eller på ett stort fat, blanda försiktigt ner paprika, sallad
  och rädisor. Ringla över olivolja. Krydda efter smak.



  Efterrätt - Bananglass med äppelsås, Frukt- o. bärsallad:

  • Bananglass
  3 st mogna djupfrysta bananer, 1 avocado, mandelmjölk.
  Tina bananerna ca 10 minuter, mixa dem tillsammans med övriga ingredienserna till lagom
  konsistens.

  • Äppelsås
  6 söta äpplen, citron, kanel.
  Mixa äpplena med vatten, tillsätt citron (annars lätt att äpplena missfärgas).
  Krydda med kanel.

  • Frukt- o. bärsallad
  Mango, melon, ananas, hallon, blåbär, strödadlar, pecannötter, kokosflingor, citronmeliss.
  Skär frukt och nötter i bitar. Blanda allt i en skål. Garnera med kokos och färsk citronmeliss.
  Servera med t.ex äppelsås (recept ovan), sojadessert eller valfri glass.



  Dryck - Fruktbubbel med Amé, Mangodryck:

  • Amé (Kung Markatta)
  Läskande och stärkande socker- och alkoholfri fruktdryck, gjord bl.a på olika fruktjuicer,
  källvatten och olika naturliga örtextrakt (schizandra, jasmin, gentiana, limeblomma).
  Lätt kolsyrad. Innehåller inga sötnings- eller konstgjorda aromer. Finns i flera olika smaker.
  Du hittar dem lättast i hälsokosthandeln.

  • Frukt bubbel med Amé
  Apelsin-, Ananas-, eller Persikojuice, utspädd med Amé alt. Ramlösa.
  Blanda hälften hälften av juice och dryck.

  • Mangodryck
  1/2 mango per person, 2 dl vatten, 1 tsk konc apelsinjuice, lite peppar.
  Mixa allt. Servera och drick på en gång.



  Godis - CashewSnöbollar, Nötmix med torkad frukt:

  • CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006)
  2 dl cashewnötter, 1½ dl russin, 1½ dl dadlar, 1 dl riven kokos.

  Blötlägg nötterna i en skål och russin och dadlar i en annan skål i 8 tim.
  Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från
  de torkade frukterna). Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med
  russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas.

  • Nötmix med torkad frukt
  Cashewnötter, Valnötter, mandlar, hasselnötter, pecannötter, pumpafrön, paranötter...
  Strödadlar, fikon, mullbär (vita eller svarta).
  Skär fikon i små bitar. Blanda dadlar, fikon och mullbär tillsammans med dina favoritnötter.

  • • •  Välj Ekologiskt när du handlar.


  Smaklig Måltid & Trevlig Valborg!


Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer