Välkomstdryck - Nässeldrink:
1 liter nässlor, vatten.
Kör nässlorna i mixer tillsammans med vattnet. Sila. Krydda efter smak. Drick genast.
Härligt friskt och gott. Järnrikt!
Förrätt - Tomatsallad med avocado och basilika:
Skivade tomater, skivad avocado och färsk basilika. Blanda allt.
Dressing: Olivolja/vinäger.
Varmrätt - Selleribiffar, Grönsaksröra, Het bönpytt (4 pers):
(recept: Restaurang Örtagården, 2005)
Selleribiffar:
2 sellerirötter, 1 dl råris, 3 potatisar, 2 msk bovetemjöl, 1 krm mald koriander, 1 krm mald
kummin, salt och peppar efter smak, ca 1 dl vatten.
Koka rotselleri. råris och potatis. Rosta hasselnötterna ca 20 min i 175 ° ugn.
Kör rotselleri och potatis i matberedare. Hacka nötterna fint. Blanda ihop alla ingredienser.
Tillsätt vatten till en ganska lös smet. Forma biffarna och stek på medelhög värme.
Grönsaksröra
1 purjolök, 200 gr sqash, 1 röd paprika, bladpersilja, olivolja, kryddor.
Strimla purjolöken, tärna paprika och squash. Fräs grönsakerna lätt i oljan.
Smaksätt med persilja och kryddor.
Het bönpytt
5 potatisar i avlånga bitar, 1 palsternacka i bitar, 1 hackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta,
3-4 dl kokta kidneybönor, ½ röd paprika i bitar, ½ gul paprika i bitar, 1 krm cayennepeppar,
1 dl tomatpuré eller kross.
Fräs grönsakerna, blanda i bönorna, peppar och tomaterna. Låt koka ihop 5-10 min.
Sallad - Rawfoodfat med mandeldressing och Festlig Quinoasallad (2 pers):
Rawfoodfat
1 morot, ½ palsternacka, ½ kålrot, 2 syrade gurkor, ½ dl groddade gröna linser, 4 msk
gurkspad, 2 msk finklippt persilja, 2 msk finhackad röd lök, 2 msk strimlad purjolök.
Skölj, skala och riv rotfrukterna fint. Skiva gurkan.
Blanda linserna med gurkspad och persilja. Lägg upp rotfrukter, gurka, linser, lök och
purjolök på tallriken.
Dressing: Mandeldressing (se nedan).
Mandeldressing (2 pers):
2 dl sötmandel, 1 dl gurkspad eller vatten, 2 msk kapris.
Köt mandel, surkspad och kapris i en mixer eller matberedare. Servera till Råkostfat.
Festlig Quinoasallad med ruccula och rädisor (2 pers)
Quinoa:
2 dl röd quinoa, 2 dl gul quinoa, 1 liter vatten
Koka quinoan i kastrull med tätsittande lock. Låt koka upp på 6:an, dra sedan ner till 1:an
och fortsätt koka i 20-25 min. Att blanda in röd quinoa gör att salladen blir lite "matigare".
Quinoasallad:
2 röda paprikor, soltorkade tomater, 1-2 påsar rucculasallad (eller annan lite "fastare"
sallad), 4-5 rädisor, olivolja, krydda efter smak.
Skölj paprikorna, skiva i cm-tjocka bitar, ca 2 cm långa. Blötlägg och marinera soltorkade
tomaterna om behövs, klipp i mindre bitar. Skölj salladen, riv i mindre bitar. Skölj rädisor,
skär i tunna skivor.
Häll den kokta quinoan i en skål, eller på ett stort fat, blanda försiktigt ner paprika, sallad
och rädisor. Ringla över olivolja. Krydda efter smak.
Efterrätt - Bananglass med äppelsås, Frukt- o. bärsallad:
Bananglass
3 st mogna djupfrysta bananer, 1 avocado, mandelmjölk.
Tina bananerna ca 10 minuter, mixa dem tillsammans med övriga ingredienserna till lagom konsistens.
Äppelsås
6 söta äpplen, citron, kanel.
Mixa äpplena med vatten, tillsätt citron (annars lätt att äpplena missfärgas).
Krydda med kanel.
Frukt- o. bärsallad
Mango, melon, ananas, hallon, blåbär, strödadlar, pecannötter, kokosflingor, citronmeliss.
Skär frukt och nötter i bitar. Blanda allt i en skål. Garnera med kokos och färsk citronmeliss. Servera med t.ex äppelsås (recept ovan), sojadessert eller valfri glass.
Dryck - Fruktbubbel med Amé, Mangodryck:
Amé (Kung Markatta)
Läskande och stärkande socker- och alkoholfri fruktdryck, gjord bl.a på olika fruktjuicer,
källvatten och olika naturliga örtextrakt (schizandra, jasmin, gentiana, limeblomma).
Lätt kolsyrad. Innehåller inga sötnings- eller konstgjorda aromer. Finns i flera olika smaker.
Du hittar dem lättast i hälsokosthandeln.
Frukt bubbel med Amé
Apelsin-, Ananas-, eller Persikojuice, utspädd med Amé alt. Ramlösa.
Blanda hälften hälften av juice och dryck.
Mangodryck
1/2 mango per person, 2 dl vatten, 1 tsk konc apelsinjuice, lite peppar.
Mixa allt. Servera och drick på en gång.
Godis - CashewSnöbollar, Nötmix med torkad frukt:
CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006)
2 dl cashewnötter, 1½ dl russin, 1½ dl dadlar, 1 dl riven kokos.
Blötlägg nötterna i en skål och russin och dadlar i en annan skål i 8 tim.
Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från
de torkade frukterna). Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med
russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas.
Nötmix med torkad frukt
Cashewnötter, Valnötter, mandlar, hasselnötter, pecannötter, pumpafrön, paranötter...
Strödadlar, fikon, mullbär (vita eller svarta).
Skär fikon i små bitar. Blanda dadlar, fikon och mullbär tillsammans med dina favoritnötter.
Välj Ekologiskt när du handlar.
|