Ullas skördeBlogg, hösten 2006

dag 1–10
1)   10 aug – bondbönsallad, soppa o soltorkade tomater
2)   11 aug – saft, osötad dricka o inlagda gurkor
3)   12 aug – örtsalt- o örtvinäger, falsk kapris o gröndrink
4)   14 aug – ratatouille, kimchi, citron- & pepparkrydda o dillgurka
5)   15 aug – plommon, örtkryddor o kantareller
6)   18 aug – plommon, tomatsås, tomatsallad o mörk vinbärsdricka
7)   19 aug – plommonpaj, kokta rödbetor, rödbetssallad o skärbönor
8)   20 aug – fruktsmootie, selleri i ugn, morots- & råkostsoppa, vilde ryssen sallad
9)   21 aug – nässel-gödselvatten
10) 22 aug – nässel-gödselvatten


Dag 11–20:  24 aug–3 sep
Dag 21–30:  4–13 sep
Dag 31–40:  14–30 sep
Dag 41–50:  7 okt–5 nov


1: torsdag 10 aug
Skörda och ta tillvara
Det är en härlig tid just nu. Allt det som jag sådde i våras är klart att skördas. Det är underbart att gå ut i trädgård och växthus och plocka direkt in till måltiden.
Den som inte har någon trädgård kan handla direkt av odlarna eller på torget. När jag för några dagar sedan var nere i Malmö, kunde jag köpa bondbönor på Möllevångstorget. Jag förvällde bönorna och pillrade bort den vita hinnan och åt i sallad.

Bondbönsallad
salladsblad
gurka
tomat
broccoli
bondbönor
avocado
Dressing: rapsolja + citron + kryddor

Man kan även göra härlig sommarsoppa...

Sommarsoppa
1/2 dl buljong
morot
potatis
bondbönor
haricots verts
rödbeta
sockerärtor
lök
blomkål

• När de finfördelade grönsakerna har kokat några minuter, reder man av soppan med soja-
mjölk. Själva idén med soppan är att använda olika nyskördade grönsaker från trädgården eller grönsaksståndet.

Nu på lördag startar Bondens Marknad i Mariefred. Det är andra året här hos oss och fortsätter varje lördag hela hösten. Bondens Marknad finns även i Stockholm och på en del andra orter. Bra idé!

Just idag har jag skördat 10 kg tomater. Nu gäller det att äta mycket tomat i salladerna men även att ta hand om för kommande bruk.
Idag ska jag skära tomater i klyftor och lägga på tork i solen. För den som saknar sol vid torkdags kan ugnen användas. Sätt då ugnen på lägsta värme, 50°. Det tar en hel dag eller en hel natt innan tomaterna har torkat. När man sedan använder tomaterna, häller man bara hett vatten över dem och låter stå några minuter. Sedan kan de t.ex marineras med olivolja och örter.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

2: fredag 11 aug
Nu ligger tomaterna på torkning...
Igår fortsatte jag med att dra upp potatis. Min potatis är odlad i pallkragslådor. Jag sätter ner potatisen i sand på våren och gödslar med gräsklipp. Igår drog jag upp potatisen i en av lådorna. Det var sparrispotatis, en sann delikatess. Det blev ungefär 20 kg.

PotatisLådor

Hallon finns det fortfarande mycket av. Jag plockade 3 liter som jag frös in i tofulineaskar.
Jag hade sedan mycket körsbär att plocka. Halva trädet har jag plockat av sedan tidigare. De körsbären har kärnats ur och frysts in i påsar för att användas i pajer längre fram. Igår plockade jag 2 hinkar körsbär som blev till både saft (med lite socker) och till osötad dricka. Det tog ganska lång tid att plocka och koka. Idag ska jag hinna plocka resten. Flaskorna som jag häller upp saften i, diskas och läggs sedan in i ugnen på 50°. Just när saften ska hällas i , tar jag ut flaskorna ur ugnen. De brukar hålla sig bra i ett år om man är noga med hygienen. Det är även bra att lägga flaskorna på sidan medan de svalnar. Man kan även frysa i saften (sockrad eller osockrad), men det kräver mycket utrymme i frysen.

Jag har även gjort inlagda gurkor. 2 kg Västeråsgurka varvas med dillkronor, svarta vinbärsblad och mycket vitlök. Häll över avsvalnat vatten, ca 2-3 liter, som kokt upp med 2 dl salt. Låt stå i rumstemperatur några dagar, sedan svalare. Kan ätas efter några dagar.
Mina morötter är klara att ätas. I år har jag de vanliga oranga och dessutom lila morötter. De lila ska vara extra antioxidantrika. Goda är de iallafall – och vackra.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

3: lördag 12 aug
Körsbär översvämmar mitt kök. Jag kärnar ur och fryser in. Händerna är alldeles röda av saften. Jag fryser in i små paket. Sedan kan jag använda dem som efterrätt med sojagrädde/mandelgrädde eller mixa till saft.

Örter i mängder. Jag plockar basilika, timjan, fransk dragon, rosmarin, mejram, citronmeliss, mynta, oregano, persilja, libbsticka för torkning på brickor. När de torkat om några dagar, repar jag bort stjälkarna och lägger kryddbladen i glasburkar eller papperspåsar.
Jag gör även örtsalt. 1 liter torkade örter blandas med 1 msk salt och en bit squash. De mixas och bres ut på ugnsfast fat för torkning i ugnen på 40°. Det doftar starkt och intensivt i hela huset under torkningen. Efter en dags torkning är det helt torrt och jag lägger saltet i en burk. det blir ca 1 dl.

Örtvinäger. En del av de färska örterna stoppar jag ner i flaskor med vinäger (ekologisk) – de får sedan stå i ett soligt fönster i 1-2 veckor.

Hittar ett recept på falsk kapris. Man ska använda gröna fläderbär. Det är den rätta tiden för det nu. Jag ringer upp en vän som har mycket fläder i sin trädgård och som inte hinner ta hand om den. Jo, jag får plocka. Jag tar med mig 2 växthusgurkor i utbyte och plockar 1 liter bär, sedan sitter jag hela kvällen och repar bort skaften medan jag för andra gången ser filmen V för Vendetta.
2 dl kokande vatten med 1 dl salt och 1 dl socker slås sedan över bären och får stå att svalna. Vätskan silas bort. Därefter kokas 3 dl vinäger + 2 dl vatten upp och hälls över bären. 5 svartpepparkorn, 2 lagerblad, 5 dillkronor tillsättes och allt hälls upp på burkar. Det ska sedan stå svalt i 3 veckor innan man kan använda dem.

Till middag äter jag sallad med blandade salladsblad, gurka, tomat med örtdressing. Ugnsbakade bitar av potatis, squash och paprika – allt från trädgården. Till detta hommos av kikärtor mixade med chilikryddad tomatsås, basilika, vitlök och olivolja.
Innan kvällen är slut hinner jag dricka en gröndrink på maskrosblad, salladsblad och mangold, tillsammans med lite alg och körsbärsspad. Det ser ganska läskigt ut till färgen men smakar inte dumt alls. Det ger iallafall energi till ett midnattsbad...

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

4: måndag 14 aug
Jag fortsätter att plocka in tomater från trädgården. Kål odlar jag inte. Det tar för mycket plats och odlas så bra av andra. Just nu är färsk vitkål härlig att äta som den är eller att blanda i sallad med dressing.

För att ta hand om alla tomater passar det fint att göra en ratatouille för detta behövs:
5 tomater (alt. 1 ask tomatkross)
1 squash
1 aubergine
1 lök
1 vitlöksklyfta

• Skär alla grönsaker i fina tärningar. Fräs allt i olivolja och låt puttra i 10 min. Smaka av med kryddor t.ex finklippt persilja.

Gillar ni som jag – Kimchi (koreansk surkål).
Här är ett recept för den som vill göra kimchi själv:
1 salladskål
1/2 savoykål
1 dl skivad vitlök
1/2 dl skivad ingefära
3 hela färska chilifrukter

• Blanda till saltlake på 2,5 liter vatten och 3/4 dl salt. Lägg i kålen och låt stå en dag eller en natt. Häll bort saltlöken och skölj kålen.
Blanda till ny saltlake av 1,5 liter vatten och 1 dl salt. Lägg nu i allt i bunken. Ställ kallt i 4 veckor.

Om timjan – Jag har en hel del citrontimjan. Av en del gör jag citronkrydda:
skal av 2 ekologiska citroner torkas
2 msk citrontimjan
2 msk citronverbena
2 msk citrongräs.

• Allt torkas och stöts sedan till pulver i mortel. När man ändå är igång och jobbar med kryddor man kan göra en egen pepparkrydda. Tag lika delar svart-, grön-, vit- och rosépeppar. Mal som vanligt just vid användandet.

Varje dag ligger flera västeråsgurkor klara i trädgårdslandet att tas om hand. Gör en stor sats mjölksyrade eller om man har en mindre mängd kan man göra Dillgurka:
700 gr gurka
en näve dillknippa
5 skivade vitlöksklyftor
9 dl vitvinsvinäger
3 msk grovt salt
6 svartpepparkorn
6 vitpepparkorn
3 lagerblad

• Skär gurkan i halvor. Lägg i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och stick hål i gurkorna med tandpetare. Koka upp vinägern med kryddorna. Häll över gurkorna. Sätt på lock.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

5: tisdag 15 aug
Nu gäller att kämpa hårt med att ta hand om alla plommon från ett träd i trädgården. Alla plommon mognar på bara några dagar och många faller redan till marken. Jag halvar dem och fryser in i askar, de kan användas t.ex till paj eller efterrätt längre fram. Jag äter färska plommon också men man klarar ju bara en viss mängd per dag. Lämnar plommon till vänner och arbetskamrater.

Mer kryddor att torka. Jag klipper av skaften och binder ihop dem i små knippen som sedan hängs upp och ner att torka inomhus. De ska inte torka i direkt solljus.

Nu när det har kommit lite regn finns kantareller i skogen. Jag förväller och fryser in i små förpackningar. Härligt att ha på julbordet eller vid festliga tillfällen. Det finns så mycket svamp så att vi kan äta lite varje dag till middag förutom det vi fryser in.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

6: fredag 18 aug
Plommon, plommon!
Jag halverar plommon, tar bort kärnan och fryser sedan in plommonen i påsar eller små askar. En del plommon torkas. Använd torkapparat eller ugn med värmefläkt. Dela plommonen i halvor eller mindre bitar. När de torkat förvaras de i papperspåse eller glasburk.

Tomatsås
• Skär färska tomater i bitar. Fräs vitlök i rapsolja och ta sedan i tomaterna. Låt puttra en stund. Ta i 1 tsk råsocker och andra kryddor som örtsalt, oregano och färsk basilika. Servera till pasta.

Tomatsallad
• Skär tomater i bitar. Liksom färsk gurka och gul paprika. Strö över färsk basilika och dressing.

Svartvinbärsdricka
• Koka svartavinbär och vatten i 5-10 min. Sila av bären och frys in saften (utan socker) Saften har lång hållbarhet i många veckor även om den förvaras i kylskåp.

Färsk svartvinbärsdricka
• Mixa svartavinbär med vatten. Drick genast.

Svartvinbärsdricka med blad
• Gör som ovan men tillsätt även citronmeliss eller späda blad av svartavinbär och maskrosblad. Mixa allt och drick.

Idag har jag smakat av min saltgurka (recept, se 4: 14 aug). Den blev verkligen god! Passar som pålägg på brödet eller som den är i små skivor...

Ulla Troëng

Tillbaka upp...

7: lördag 19 aug
Jag går upp i gryningen för att plocka plommon. Under dagen bakar jag en:

Plommonpaj
750 gr plommon
4 msk vatten
2 msk råsocker
• sjudes i 10 minuter

• Gör under tiden i ordning en smuldeg:
1 3/4 dl grahamsmjöl
3 msk mjölkfritt margarin
3/4 dl råsocker
2 1/4 dl havreflingor
• Lägg sedan plommonröran i portionskålar som tål ugnsvärme. Strö smuldegen över och baka i 180° i 20 min. Ät gärna med Tofuline vaniljglass eller Oatleys havrevaniljsås.

Till kvällen njuter vi av kokta rödbetor. Stänk endast lite olivolja över dem med örtsalt därtill. Tänk på att inte skala dem före kokning och att behålla ca 3 cm av blasten. Efter kokning spolar man kallt vatten på rödbetorna medan man lätt trycker bort skalet.

Om man kokar mycket rödbetor kan man spara till en Rödbetssallad
172 kg kokta rödbetor
100 gr ruccola eller spenat
1/2 paket tofu
1 dl svarta oliver
Dressing på 1/2 dl olivolja, 1 msk dijonsenap, örtsalt.

Skärbönor och brytbönor smakar gott, förväll i ca 6 min. Man kan gärna koka en hel kastrull med bönor och sedan frysa in de som blir över efter måltiden.

Gustaf hjälper mig att plocka upp all potatis i mina sandodlingar. Det blir en mycket bra skörd.
Vi ugnsbakar halverade potatisar (med skalen på) tillsammans med squash, aubergine, paprika och lök. Till det äter vi tofu med chilikryddad tomatsås.

Under kvällen sitter jag och repar bladen av mina torkade kryddor; mejram, timjan, citronmeliss och mynta. Kryddorna läggs sedan i glasburkar.

Några liter svarta vinbär hinner jag plocka innan det blir mörkt. Det blir svartvinbärssaft (recept: se dag 6) till Gustaf att ta med till studentrummet i Uppsala.

Det har kommit en hel del myggor så här på slutet av sommaren. En sådan där lömsk sort som inte surrar. De är dessutom otroligt små, som fruktflugor ungefär. Bits gör de iallafall. Det gör att jag måste ta på långbyxor och långärmad tröja när jag jobbar i trädgården. Svetten lackar! Därför tar jag många simturer varje dag för att svalka av mig.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

8: söndag 20 aug
Plocka, plocka, plocka!
Mera plommon. Mera körsbär och mera svarta vinbär och gröna krusbär. Av både färska bär och frysta kan man göra Vinbärssmoothie
5 dl vinbär
3 dl sojayogurt
2 msk lönnsirap
• Mixa och drick.

Lite blåbär har jag även plockat idag. Godast att äta som de är eller med sojamjölk till.
Har man mycket kan man göra Blåbärssmoothie
1 banan
saft av 1/2 citron
4 dl blåbär
5 dl sojayogurt eller sojamjölk

• Det här är en stor sats som räcker hela dagen eller att bjuda någon vän på.

Selleri är gott att blanda i sallader och grytor. Man kan även göra ugnsgratäng eller ugnsbaka så här: Ugnsbakad selleri 1 kg rotselleri skalas och skärs i smala stavar. Lägg på plåt och häll 1 dl olivolja över + kryddor t.ex örtsalt 225° i 30 min.

Morötter kan stå kvar i landet tills långt fram på hösten. Om man drar upp dem tidigare bör de förvaras i fuktad sand eller svalt i kylskåpet. Man kan även göra morotssoppa eller färsk morotssaft. Morotssoppa 1/2 dl röda linser kokas i 10 min. 1 lök + 1 potatis + 4 morötter skärs i små bitar. Fräs grönsakerna i olja. Blanda i 1 liter buljong och blanda ner linserna. Koka nu allt i 20 min. Smaka av med kryddor t.ex persilja.

Alternativt kan man göra...
Råkostsoppa
1/2 morot
1 bit rotselleri
3 cm purjolök i skivor
persilja
1 dl mandelmjölk + 1 1/2 dl varmt vatten.
• Mixa allt.

Vill man äta en sallad passar Vilde ryssen sallad
2 råa potatisar
2 råa morötter
4 syrade rödbetor
3 msk kapris
1/2 purjolök

• Fintärna alla grönsaker. Häll en god dressing över.

Under eftermiddagen gjorde jag en paus i allt plockande. Jag badade tillsammans med en vän nere vid Ångbåtsbryggan, där det finns en badbrygga. Det var 23° i vattnet. Underbart!
Sedan plockade jag mer bär och plommon. När mörkret fallit snoppade jag krusbär medan vi tittade på den italienska filmen "Den starka viljan".
Nu är klockan 23:00. Inget mer jobb nu utan en sista simtur innan jag kryper till sängs med en bok om Skokloster. Vi var där för en vecka sedan och fick en spännande guidning på slottet. Roligt med alla tänkespråk på väggarna i slottet. Ståtliga träd i slottsparken och även många fruktträd. Imorgon ska jag nog göra äppelpaj på transparante blanche äpplen.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

9: måndag 21 aug
Mulet på morgonen, men det hindrar inte mig från en simtur. Jag börjar inte arbeta förrän sent idag så jag planerar en del skördande.
Sätter först på kok av kikärtor och kidneybönor som legat i blöt över natten.

Min yogakompis Annika kommer och vi plockar ner plommon till henne. Jag fortsätter sedan att plocka svarta vinbär. Himlen är blåsvart och det mullrar. Jag nöjer mig med 3 liter eftersom jag har grönsaker att skörda också; Haricots verts och skärbönor, rödbetor, morötter och olika slags sallad. Plockar även späda maskrosblad att hacka ner i salladen.

Vattnar i växthuset med gödselvatten gjort på blötlagda nässlor (se 10: 22 aug, nedan). Skördar en låda tomater och 15 gurkor. Hur ska jag hinna äta upp all gurka? Får nog ta med några gurkor till arbetskompisarna. Det närmar sig lunchdags. Häller bären på påsar och stoppar i frysen. Förväller skärbönor att äta tillsammans med råriven rödbeta och morot, gurka, tomat, sallad och kidneybönor.
Dags att packa ryggsäcken och ge mig av till jobbet. Har med mig plommon, äpplen och nötter att äta som mellanmål + gurkor och plommon till arbetskompisarna. Regnet vräker ner.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

10: tisdag 22 aug
Igår kväll höll jag på till strax efter midnatt med att kärna ur 2 hinkar med körsbär som jag sedan frös in. Dessutom kärnade jag ur plommon och frös in. Mina händer ser förskräckliga ut idag.

Jag har fått en fråga om hur man gör nässel-gödselvatten (se 9: 21 aug, ovan).
Man plockar nässlor, stora eller små och lägger i en hink eller tunna med vatten. Nässlorna ska täckas med vatten. Den låter man sedan stå i några dagar. Det luktar ganska ruskigt om den. Men gödselvattnet är mycket näringsrikt. Vid användning tar man en del nässelvatten och späder ut med vatten; 1 del nässelvatten och 10 delar vatten är lagom. Bäst är att vattna när det är fuktigt ute. Man kan även använda torkade nässlor till gödselvatten.
Om man inte har nässlor att använda kan man köpa Algomin att gödsla med, det är gjort på havsalger och kalk.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer