Ullas skördeBlogg, hösten 2006

dag 11–20
11)  24 aug – förvaring, plommonkräm, mangolassi, örtsalt, kryddolja, majs...
12)  26 aug – skördedag
13)  27 aug – örtte o örtsalt
14)  28 aug – nyponpuré, vattenlingon, rönnbär, johannesörtsolja, o kronärtskockor
15)  29 aug – rårakor o bönröra, rosmarinpotatis, persilja, energisoppa, örtte
16)  30 aug – äpple, fotbad, ringblomsolja, örtbad, persilja, temynta, curryört, morötter
17)  31 aug – äppelmos, äppelmust, torkade äpplen, äppelpaj
18)    1 sep – mangold: mangoldlåda, risotto o dolmar, dagens goda sallad
19)    2 sep – örtsalt o örtte, pyttipanna, mjölksyrade morötter, surgurka
20)    3 sep – örtsalt, mjölksyrat, äpplen/päron



Dag   1–10:  1-22 aug
Dag 21–30:  4–13 sep
Dag 31–40:  14–30 sep
Dag 41–50:  7 okt–5 nov


11: torsdag 24 aug
Om man har purjolök i trädgården kan den stå långt in på hösten, eftersom den tål lite köld. Om man däremot vill skörda den och förvara större mängder så kan man frysa den. Skölj ren purjon och rensa bort torra delar. Skiva sedan itunna skivor och frys in i ask eller påse. Lätt att använda – häll rakt ner i soppa eller gryta.

Min lök är uppdragen och ligger på torkning. Bäst är i torr bastu om man har det (det har inte jag) eller nära element eller bara på torrt ställe. När löken är torr tar man bort torr blast. Ryck inte av den så att lökfästet skadas. Förvara löken torrt och lite svalt.

Morötter kan man inte bara förvara i sand, som jag skrev för några dagar sedan, utan även i okalkad, ogödslad torv.

Mer frågor har kommit om nässelvatten för gödsling. Om man inte har nässlor så kan man använda andra gröna växter och blad t.ex klöverblad som ger kväverikt gödselvatten.

Fortfarande hänger mina Opal plommon på grenarna.
Man kan göra en plommonkräm till efterrätt, så här gör man:
500 gr plommon – utan kärnor
1 liter vatten
1 tsk finriven färsk ingefära

• Koka tills plommonen blir mosiga. Mixa sedan. Rör ut 3-4 msk potatismjöl med kallt vatten och rör ner i det heta plommonmoset. Värm upp snabbt. Smaka av med saft av 1 citron.

En annan god efterrätt är Mango lassi (mangon kan bytas ut mot annan frukt):
Mangolassi
1 mango
5 dl sojayogurt
3 dl vatten
1 msk råsocker
1 tsk finriven ingefära

• Mixa allt.

Några har frågat om hur man kan använda mynta i te om man vill variera sig. Pröva att blanda 1/2 svarta vinbärsblad med 1/2 mynta eller 1/2 mynta och 1/2 citronmelissa.

Av alla torkade örter kan man blanda till Herbes du Provence; lika delar timjan + rosmarin + mejram + kyndel + basilika. Gurkört ger mycket blommor. Man kan lägga blommorna i sallad eller torka dem till te (bra vid t.ex sömnlöshet). De kan även frysas i iskuber för att sedan användas i dryck – ser festligt ut. Ringblommorna repas på sina kronblad och torkas. De kan användas när man kokar ris. Färska kan de blandas i sallad. Man kan även lägga dem i olivolja i ca 1 vecka, sedan sila av ringblommorna och använda oljan som hudkräm.

Av all basilika kan man göra inläggningar t.ex Inlagda Oliver
oliver
finhackad vitlök
färsk basilika
olivolja

• Lägg allt i glasburk och låt stå 1 vecka innan oliverna avsmakas.

Man kan även göra Kryddolja, gör så här:
basilika eller rosmarin eller timjan (man kan även blanda alla tre)
ev vitlöksklyfta
olivolja

• Låt allt stå i en vecka. Sila sedan bort kryddorna.

Örtsalt gjorde jag förut på färska örtkryddor (se 3: 12 aug, fg sida). Om man inte har färska utan vill använda torkade örter använder man 1 dl torkade örter – blanda dina favoriter + 2 dl salt – blandningen blir bäst om man mixar eller kör i matberedare. Förvara i glasburk.

De vackra bondbönorna är goda i sallad, gör en Bondbönsallad
3-4 dl spritade och lätt förvällda bondbönor
2 salladslökar
1 msk finhackad färsk persilja
1 msk finhackad färsk kyndel
3 msk sojamajonäs

• Blanda allt

Till den salladen kan man äta majskolv. Här ett recept på kryddad majskolv, förväll majskolven några minuter. Gör sedan en kryddig sås, så här:

Kryddsås
1/4-1/2 röd chili – finhackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk hackad oregano
1 msk hackad basilika
2 msk olivolja
saft av 1/2 citron
1 msk lönnsirap
örtsalt och peppar

• Blanda såsen och häll över den varma majskolven.

Nu är det snart dags att åka ut på självplock av majs. Här i mina trakter finns dels Klippinge Gård i Stallarholmen dels Morrarön utanför Strängnäs. Det är härligt att plocka majs i stora korgar. Medan man plockar kan man knapra på färsk majs, sedan ställer man till med stort majskalas. Om det blir något över fryser man in det till t.ex julafton eller nyår.
Allt regnande har gjort att skogen nu svämmar över av inte bara vatten utan även av svamp. Bäst är kantarellerna men många andra matnyttiga svampar finns. Godast är kantarellerna stekta tycker jag. De är även goda i kåldolmar.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

12: lördag 26 aug
Idag gick en del av dagen till att gå en promenad på en mil, att besöka Bondens marknad i Mariefred (bondens egen marknad finns på ett flertal ställen, titta på deras hemsida), att besöka Mälsåkers slott i Stallarholmen och få en visning av restaureringsarbetena där, att nakenbada i en ljummen vik av Mälaren och att lyssna på Musikplutonens konsert i slottsparken i Mariefred.

Men däremellan hann jag skörda skärbönor och rödbetor som jag strax ska äta tillsammans med hommos och sallad. Dessutom har jag skördat blåa druvor som vuxit på friland. Björnbär och svartavinbär har plockats och frysts in. Röda vinbär har jag plockat att bara mumsa på som godis dessutom mangold som smakar gott att äta förvälld med en god dressing. Ikväll har jag en hel korg kantareller att rensa. De förväller jag och fryser in.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

13: söndag 27 aug
Idag har jag varit på lingonplockning i en av Mariefredsskogarna. Det fanns inte så mycket lingon men några liter blev det iallafall. Lingonen rensar jag nu på kvällen. Mitt i plockandet mötte jag en stor snok, som raskt slank ner mellan stenar strax intill.
Efter lunch blev det kantarellplockning i min närmaste skog. Där mötte jag en hare och ett rådjur.

På eftermiddagen fortsatte jag att skörda örter. Mycket citronmeliss och mynta som jag lagt på tork till te. Timjan, rosmarin och salvia ligger också på tork. Jag har gjort iordning en till blandning örtsalt på färska kryddor, som nu är på tork i ugnen i 50 grader.

Till middag blev det en riktig skördemåltid. Sallad, tomat och gurka med dressing. Ugnsbakade squash, paprika och morötter. Kidneybönor med kryddig tomatsås. Kokta rödbetor. Kokta störbönor. Allt från trädgården. Till efterrätt färska björnbär. De är godast att äta som de är med kall sojamjölk eller Oatly vaniljsås.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

14: måndag 28 aug
Idag är det omväxlande sol och regn över Mariefred. Min örtkryddeblandning (se 13: 27 aug) torkade över natten och mixades nu på eftermiddagen till pulver som jag förvarar i burk med tättslutande lock.

Nu finns det nypon att plocka. Gör din egen nyponpuré. Skölj och snoppa nyponen. För 2 liter nypon, använd 4 dl vatten. Koka sedan i 1 timme. Passera dem sedan – det går bra i en vanlig sil. Koka sedan upp skal och kärnor en gång till och pressa ut mer nyponmos. Svalna av moset och frys in.

Av lingonen jag plockade igår gjorde jag lingonsylt. En del blev även Vattenlingon. Gör så här: Stora mogna lingon stoppas i en flaska. Fyll på med vatten ända upp. Förslut. Förvara mörkt och svalt. När du sedan vill äta dem i december, häller du bara bort vattnet.

Det finns otroligt mycket rönnbär i höst. Plocka och torka. Bären är c-vitaminrika och har i folkmedicinen använts vid reumatism, heshet och hosta. Man kan även frysa in klasar av rönnbär för att sedan bjuda fåglarna på längre fram i vinter.

Johannesörten växer i min örtagård. Så här gör du johannesörtsolja: Jag lägger 2 dl johannesörtblommor i en glasburk och häller på olivolja alt. rapsolja så det täcker. Krossa blommorna med en sked. Sätt på lock och ställ soligt och varmt t.ex i ett fönster i 5 veckor. Sila sedan av blommorna. Oljan är bra om man får blåmärken eller får ont i musklerna (t.ex vid träningsvärk).

Egen skörd har jag inte av kronärtskockor. Jag köper dem istället och kokar i 30 min. Bladen som man drar loss från blomman doppar jag i olivolja och örtsalt. Just i dessa tider när många har kräftskiva kan man ha sitt eget kronärtskockkalas som en kraftskiva. Dra loss blad, doppa, suga och sörpla!

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

15: tisdag 29 aug
Efter en lång arbetsdag och 1,5 timmes rask promenad smakar det gott med rårakor på rotfrukter från trädgårdslandet.

Rårakor med bönröra o tomatsallad
2/3 potatis och 1/3 morot och palsternacka. Rotfrukterna rives grovt och blandas med torkad timjan och oregano + örtsalt och peppar. Platta ut smeten i en stekpanna. Stek på båda sidor tills de blir gyllengula. Servera med en bönröra på kidneybönor mixade med vitlök och chili, spiskummin och basilika. Dessutom en tomatsallad. Jag blandar gula och röda tomater med tärnad färsk gurka. Rapsolja och kryddor över salladen.

En annan rätt att pröva med potatis är:
Rosmarinpotatis Fintärna potatis. Fräs den i olivolja tills den är mjuk. Smaka av med rosmarin och örtsalt.

Persilja använder jag stora mängder av. Bäst tycker jag om bredbladig persilja. Jag mixar den med vatten till dryck eller gör energisoppa med persilja + grönkål + avocado.

Gott till pasta eller sallad är Persiljesås: 2 dl hackad persilja + 1/2 dl basilika+ 2 msk kapris + 1½ dl olivolja + 2 vitlöksklyftor. Allt mixas eller körs i matberedare.

Mer om teer. Det är lätt att samla och plocka eget örtte av blad från trädgård eller skog.
Jag samlar svarta vinbärsblad som jag torkar till te. De kan användas som de är eller blandas med andra örter. En god blandning är svarta vinbär + mynta + citronmeliss i lika mängder.

Godnatte kan man göra på humlekottar, ljungblommor, lite lavendel, meliss, kamomill, mynta, lite timjan och fänkålste.

Fermenterat te Använd blad från en ört, t.ex svarta vinbär eller hallon, mynta, äppelblad, melissa , mjölkört. Torka bladen till hälften, packa sedan i glasburk riktigt tätt. Ställ varmt i 30-40° i 3 dygn. Ta sedan ut bladen. Bred ut dem på bricka och torka som vanligt. Förvara sedan i papperspåse eller burk.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

16: onsdag 30 aug
Om man har mycket äpplen som ska tas tillvara och kanske skalar äpplen för att torka äppelringar, så ska man inte kasta bort äppelskalet. Torka det också för att sedan använda som te.

Äpplen

Jag brukar försöka hinna ta en mils promenad varje dag. När jag kommer tillbaka hem är fötterna lite trötta. Då är det skönt med fotbad. Gör så här:
Ta lika delar mynta, timjan och rosenblad. Häll hett vatten över dem och låt dra en stund. Blanda till rätt temperatur på fotbadet och sitt sedan och njut.

Skönt är det sedan att smörja in fötterna med ringblomsolja:
Häll rapsolja över färska ringblommeblad (de färggranna kronbladen). Sätt lock på burken och låt den stå i ett soligt fönster i 2-4 veckor. Sila sedan av bladen. Använd över hela kroppen men särskilt fötterna blir glada över en insmörjning.

Örtbad för hela kroppen:
Uppiggande för hela kroppen är ett örtbad. Ta 5 msk torkad timjam + 1,5 liter vatten. Koka i 10 min. Sila sedan av örterna och häll örtvattnet ner i badvattnet.

När jag var liten fanns nästan alltid en skål med finhackad persilja på matbordet. Min mamma lärde mig att lägga persiljan i ett glas och sedan klippa persiljan riktigt smått. Det brukar jag fortfarande göra. Den är god att strö över maten. Man kan också bre en smörgås med vegomargarin, örtpastej eller hommos. Doppa sedan smörgåsen i den finhackade persiljan så att smörgåsen blir helt grön.

Röd temynta har jag i min örtagård. Bladen kan användas till te. De stora röda blommorna är vackra att torka och sedan använda i badet. Det ser fantastiskt ut när de flyter omkring i bad-
vattnet.

Jag har även en kruka curryört. Det är inte den som används när man gör curry, men det doftar gott av curry om den. Man kan strö lite hackad curryplanta över maten och får då en svag currydoft och smak.

Prova nya sätt att äta morötter. Här kommer recept på Morötter i dill: 6 morötter i skivor, 1 lök i skivor, 1 skivad selleristjälk
• Fräs lök och selleri. Ta sedan i morötterna, salt och peppar + 1/2 tsk råsocker. Sjud allt i 25 min. Ta sedan i saft av en citron och 1 tsk hackad färsk dill.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

17: torsdag 31 aug
Jag har funderat över varför jag tycker så mycket om att samla och spara frukt och grönt inför vintern. Jag tror det är berättelser i böcker jag läste som barn som har gjort intryck. "Tomtebobarnen"av Elsa Beskow; där går hela familjen ut och samlar in svampar och bär och har fullt i förråden när snön börjar falla. Likaså i "Huset vid Plommonån" av Laura Wilder. "En kort berättelse om traktorer på ukrainska" av Marina Lewycka är en nyutkommen roman som bl.a handlar om en mamma som präglats av svält och fattigdom och som vant sig vid att ta vara på allt ätbart som hon lagrar överallt i huset. Men sedan var det mer vanligt när jag var barn att man lagade sin mat själv på egna råvaror och att man tog till vara på ätbart från naturen, t.ex så såg man människor plocka slånbär och nypon på hösten, något som jag verkar vara ensam om numera. Syltning, torkning,bakning och matlagning symboliserar för mig värme och gemenskap, något man gör tillsammans med familjen och som familjen längre fram (hösten eller vintern) ska njuta av tillsammans.

Nu har äpplena blivit klara att ätas och plockas. Om man vill göra äppelmos av dem så fungerar det bra med en matberedare. Skär äpplen i bitar – ta bort kärnhuset. Koka äpplena mjuka med lite vatten. Kör dem sedan i matberedare till mos. Frys in i askar eller burkar.
Om man har en råsaftscentrifug kan man göra äppelmust att drickas färsk eller att frysa in.
Man kan även torka äpplena. Tryck bort kärnhuset med en äppelurkärnare. Skiva äpplena i tunna skivor (ev tar man först bort skalet). Torka äppelbitarna genom att trä upp dem på snören eller pinnar. Man kan även använda ett myggfönster som man lägger över t.ex 2 stolsryggar. Lägg sedan äppelbitarna på nätet. De torkar på några dagar.

ÄppelLåda

Äppelpaj
Skär äpplen i bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö kanel över. Gör sedan en smulpaj på 125 gr mjölkfritt margarin + 1 msk råsocker + 3 dl grahamsmjöl + 2 msk kallt vatten. Rör ihop smuldegen och strö den över äpplena. Sätt in i ugn 225° i 30 min. Servera med Tofuline vaniljglass (sojaglass) eller Oatlys vaniljsås eller vaniljglass (gjorda på havre).

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

18: fredag 1 sep
Mangold växer grön och grann. Stjälkarna kan man äta separat som sparris. Bladen kan man äta råa i sallad eller förvälla lätt och hälla lite olivölja över vid serveringen. De är även goda i gratänger och soppor.
Linssoppan blir matigare och färggrannare med några mangoldblad. Mangold har odlats i Persien och Medelhavsområdet i ca 7000 år. Den är tvåårig och mycket lättodlad. 100 gram mangold innehåller 1,8 mg järn, 51 mg kalk och 1,8 g protein.
Mangoldlåda
2 lökar och 1 vitlöksklyfta fräses lätt i 1 msk olivolja, skiva 6 potatisar Varva allt i ugnsfast form. Krydda med örtsalt och peppar eller basilika. Laga till i ugnen 225° i 30 min.

Mangoldrisotto
Fräs 1 lök och 1 vitlök i olivolja, tillsätt 300 gr råris och 6 dl vatten + 1 tsk buljong. Koka allt i 20 min. Strimla 1/2 kg mangold och lägg i. Koka i 15 min.

Man kan även göra mangolddolmar. Gör en röra på kokt ris, stekt svamp och lök, kokta linser. Blanda röran och krydda den. Förväll sedan mangoldblad i 1 min. Lägg en klick röra på bladet och rulla ihop. Fräs lätt i stekpanna eller på fat i ugnen.

Dagens goda sallad
3-4 dl kokta kidneybönor
1 liten finhackad rödlök
1 msk citron+ 2 msk olivolja
örtsalt och peppar
• Blanda bönor med lök och dressing
1-2 avocado mosas, blanda med
1 pressad vitlöksklyfta
2 finskurna tomater
• Klicka avocadoröran över bönorna.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

19: lördag 2 sep
Idag började dagen med en simtur i sjön, det är fortfarande 19-20°. Sedan fortsatte jag med att plocka kryddor till ytterligare en omgång örtsalt. Det blev en blandning av basilika, kanelbasilika, timjan, mejram, citronmeliss, mynta, oregano, piplök, körvel, libbsticka, rosmarin. Dessutom mycket persilja och en bit squash. Det har doftat underbart gott i huset hela dagen.
Jag har också plockat korgar med olika örter för torkning till örtte:
mynta, salvia, citronmelissa. Det finns fortfarande svarta vinbär att plocka liksom röda.

Varje dag nya mogna björnbär och jätteblåbär att äta till frukost eller mellanmål. I växthuset behövdes mycket vattning idag. Jag plockade ihop en korg med röda och gula tomater och några gurkor. Utanför växthuset skördade jag störbönor, morötter, rödbetor, mangold, squash och sallad. Äpplena och päronen är mogna nu. Det faller en del frukt på marken som jag räfsar ihop och lägger i komposten. Frukten drar annars till sig getingar och på natten rådjur. Jag smakade på Viktoriaplommonen som börjar bli klara.

Till lunch åt vi pyttipanna på Mariapotatisen och trumpetsvamp. Vi blandade i Tofu poestra och skivor av kryddig sojakorv. Härligt!
Under eftermiddagen har vi klippt gräset, räfsat, rengjort poolen och gått med skräp till containrarna utanför Coop. Jag har gjort en burk mjölksyrade morötter på oranga och lila grovrivna morötter, lite hackad lök och vitlök, 1% salt. Man dunkar med en mortelstöt på grönsakerna tills de vätskar sig. Sedan lägger man allt i en glasburk och sätter på lock. det ska stå i rumstemperatur nu i några dagar. Sedan lite svalare några veckor. Jag brukar lägga ett skalat äpple i toppen på burken så att grönsakerna pressas ner i vätskan.
Jag har även gjort en omgång surgurka till, ca 5 liter. En blandning av olika grönsaker har det också blivit i en burk; gurka, morot, störbönor (förvällda först i ca 2 min), vitlök, lök, mangold, sötpotatis och squash. 1%-igt saltvatten som först kokt upp och sedan svalnat har jag hällt på. När jag ställer burkar med grönsaker som ska mjölksyras i köket, så ställer jag alltid burken på ett fat eller i en skål, eftersom vätskan brukar bubbla över under jäsningen.

Nu har jag ätit en kvällssallad på isbergssallad,rödbetor, störbönor och hommos. Känner mig lite trött nu. Det får nog bli läsning i soffan fram till sängdags.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

20: söndag 3 sep
Imorse vaknade jag av att regnet vräkte ner. Trädgårdsgångarna hade förvandlats till små kanaler och en hel del äpplen hade ramlat ner.

Istället för trädgårdsjobb blev det innejobb med att ta hand om det som jag skördat tidigare. Många örter har torkat och de ägnade jag mig åt. Jag repade bort kvistar och lade bladen i burkar. En ny omgång örtsalt som jag gjorde iordning igår kväll och hade på tork i ugnen över natten, var helt torr och kunde mixas till pulver och läggas på burk.

Mina burkar med mjölksyrade grönsaker som ställdes iordning igår, har idag börjat puttra- mjölksyrningsprocessen är igång. Mellan regnskurarna hann jag gå ut och plocka in päron och äpplen. Jag skar frukten i klyftor som frystes in i plastpåsar. Frukten går sedan utmärkt att använda i t.ex paj. Jag har även skurit frukt i tunna skivor som lagts på tork. När man ska torka äpplen och päron, kan man antingen ta bort kärnhuset och sedan skära i tunna ringar som lägg träs upp på snören eller pinnar för torkning. Man kan även skära i tunna skivor och lägg i torkställning eller på nätramar. Nätramarna kan t.ex vara vanliga myggfönster. Frukten torkar på några dagar och förvaras sedan i glasburk eller i papperspåsar.

ÄppelTräd

Till lunch åt vi en grönsallad med mycket hackad persilja, färsk gurka samt röda och gula tomater. Till detta en algpasta med ugnsbakade grönsaker; morot, sötpotatis, paprika, squash och tomater. Dessutom en sallad på kidneybönor. Eftermiddagens mellanmål blev fruktsallad på nektariner, björnbär och banan med Oatleys vaniljsås till. Efter en promenad + ett stepup-pass + en simtur i sjön, smakade det gott med örtte och en rågsmörgås med hommos och mjölksyrad gurka. Kvällsmål blev hirsgröt med kanel, jordgubbar och sojamjölk.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer