Hur Veganrörelsen startade   -   Om Veganföreningen i Sverige (ViS)

  Många hör av sig och undrar över när Veganföreningen startade och vad vi gjort   under åren. En del använder materialet för skoluppsatser, andra är intresserade
  av personliga skäl.


  Text: Ulla Troëng, saxat från Veganbladet/höst 1999


Ordet "vegan" kom till 1944, då den engelska veganföreningenVegan Society bildades. En grupp människor som var medlemmar i den vegetariska föreningen ville då skapa ett nytt begrepp och en ny rörelse för dem som ville undvika alla animaliska produkter. Ordet bildades genom att man tog de första och sista bokstäverna i ordet VEGetariAN.

Vegan Society började ge ut sin tidning "The Vegan" med fyra nummer per år. I definitionen av veganism skrev Eva Batt (fd. sekreterare i Vegan Society) i boken "Why Veganism?"att "...det är en livsstil som innebär att man undviker att exploatera människor, djur och natur". 1975 gjorde BBC en film om veganerna, "A better future for all life", filmen visades i engelsk TV. Redan samma kväll blev Vegan Society nerringda av intresserade tittare. Många av dem var djuruppfödare som ville bli veganer. Enbart första veckan hörde 2000 personer av sig. Senare visades ytterligare en film, "Time for a change". Visningarna av filmerna ledde till att föreningen fick många fler medlemmar och positiv publicitet. Ytterligare en vegantidning, Vegan Views, började ges ut. Under åren bildades nya vegangrupper och organisationer i England, t.ex veganska motorcyklister, veganska affärsmän, veganska föräldrar.

Vegfam bildades som en hjälp organisation 1964 med syfte att "...ge föda till de fattiga utan att exploatera djuren". Vegfam driver dels egna hjälporganisationer vid krig eller katastrofer. Bland annat har man arbetat med bladproteinprojekt i Indien, Etiopien, Lesotho, Kenya, Vietnam och Mexiko.
Animal Aid bedriver kampanjer mot alla former av djurförtryck.
CIWF (Compassion in world farming) arbetar mot våld inom djuruppfödningen.
PETA arbetar mot alla former av djurförtryck.
Plamil är ett vegansk företag som startade 1945 för att utveckla växtmjölk till veganer. De har tillverkat sojamjölk, sojaost, sojachokladkakor mm. Numera har man lämnat sojan och tillverkar alla produkter av ärtor t.ex ärtmjölk, ärtmajonäs osv. Produkterna säljs i Sverige genom bl.a Kung Markatta AB.

1960 bildades American Vegan Society av Jay och Freya Dinshah. Båda var starkt påverkade av Gandhis tankar och de valda därför namnet Ahimsa (=ickevåld) på sin tidning. Det är fortfarande Dinshahs som sköter föreningen och världens mest välsorterade veganarkiv.
The Farm bildades 1971 i USA. Det är ett veganskt samhälle som i början av 70-talet hade ca. 2000 medlemmar, nu bor där 500 personer. Man har eget sjukhus, skola, sojamejeri mm. Grundaren Stephen Gaskin har belönats med Alternativa nobelpriset. The Farm har egen utgivning av böcker t.ex The Farm cookbook.

1976 bildades Veganföreningen i Sverige (ViS) av Ulla och Stefan Troëng och Dee Dee Bush-Bailey. Inspiratörer var Gandhi och Albert Schweizer. Tidningen "Veganbladet" kom första året ut med 10 nummer, därefter blev det 4 nr/år och tidning fick i slutet på 90-talet heta "Vegan". Föreningen har från start haft en etisk inriktning och man har klart tagit avstånd från alla former av djurförtryck, djurindustri, pälsuppfödning, cirkus, fiske, jakt mm.
Från 1976 till 1994 präglades föreningen mycket av Lilly Johanssons kosttankar och hennes verksamhet på det veganska hälsohemmet Föllingegården (numera nedlagt).
Lilly Johansson gjorde vegankosten känd som en dietkost (utan bl.a baljväxter och bröd). Många människor uppfattade veganer som människor som höll diet. Veganföreningen har velat visa att det finns olika sorters vegankost, att vegankost passar för alla och kan se ut hur som helst, bara den är animaliefri och näringsriktig.

Veganer som hälsolevare Veganföreningen hade täta kontakter med Vegan Society och utvidgade sedan kontakterna med andra länder och grupper världen över. 1981 arrangerades den första Veganfestivalen av en av våra medlemmar i Danmark, Kirsten Jungsberg. 1983 arrangerades den 2:a veganfestivalen i Sörmland, 1985 hölls den 3:3 i Danmark igen.
Veganföreningen började arrangera sommarläger. Till ett uppskattat läger på det veganska vandrarhemmet Nordhem kom nära 80 personer varav 35 var barn. 1988 arrangerades Veganfestival i Tyskland, 1990 i Holland, 1992 i England, 1994 i Spanien, 1998 i Australien. År 2000 arrangeras sannolikt en festival i Polen.
1990 när festivalen hölls i Holland bildades Vegan International med syfte att hjälpa till med festivalerna, ge ut ett newsletter, samt ge stöd till grupper att starta veganföreningar.

Hjälpsändningar till Öst Under 80-talet behövde Polen hjälp och vår svenska förening engagerade sig i bl.a hjälpsändningar av mat, utsäde, kläder och litteratur. Senare utvidgades våra kontakter med Rumänien, Tjeckien och Slovakien, Ryssland och Baltikum. Vi åkte själva iväg med hjälpsändningar till Rumänien, Ryssland, Estland, Lettland och Littauen. Vi skickade kläder, livsmedel, fröer, filmer och litteratur. Vi höll även föredrag om veganism och vegankost på skolor, sjukhus och deltog i Tv-program i de länderna. Vi delade ut resestipendium till veganer från olika baltiska länder och möjliggjorde besök i Sverige.

Under 80- och 90-talet arrangerade Veganföreningen föredrag och utbildningar över hela Sverige samt deltog på mässor. Föreningen samarbetade med Svenska Vegetariska Föreningen (SVF), NSMPD och Hälsofrämjandet.
Vi deltog som föreläsare i Livsmedelsverkets utbildningar samt KF:s etiska diskussionskvällar, var med och arrangerade Vegetariska Världsdagen (1 okt), Vegandagen (1 nov) samt utbildningsdagar för måltidspersonal i skolorna runt om i landet.
Föreningen gick in som medlem i Konsumenter i Samverkan (KiS), Internationella Vegetariska Unionen (IVU) samt Europeiska Vegetariska Unionen (EVU).

Föreningen har satsat på att ge ut tidningen Vegan samt att tillhandahålla veganlitteratur och att fungera som informationscenter.

Veganism innebär ickevåld
1994 startade djurrättsaktioner mot kött- och mjölkindustri. Dessa undertecknades av "militanta veganer". Veganrörelsen beskrevs då av media som en terroriströrelse och vegankost med liktydigt med ungdomlig snabbmat kopplat till harcoremusik.

Veganföreningen tog redan 1994 avstånd från aktioner och kritiserades även för det av personer och grupper. Föreningens inriktning har varit att ta avstånd från våld i alla former, arbeta med information och utbildning. Vi tror på styrkan i våra argument och att människor själva måste komma till insikt.

Veganföreningen fungerar som informations- och utbildningscenter, och påtryckningsorgan gentemot företag och beslutsfattare.

Lästips: Vegan(bladet) 1976-2006 (om Du inte har den själv, leta på biblioteken)
Boktips: Barkas: The vegatable Passion
Batt: Why veganism?
Clements: Why vegan?
Moran: Compassion the ultimate etic

Tillbaka upp >>

Tillbaka >>

 

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer