Blogg från Veganfestivalen, danmark 2006

Juli:
Dag 1:  30 juli
Dag 2:  31 juli

Augusti/dag 3–5:  1–5 aug



Dag 1: söndag 30 juli
Veganfestivalen dag-1: Söndag den 30 juli startade den 10:e Internationella Veganfestivalen på Skagen i Danmark. Arrangör är den danska Veganføreningen i samarbete med Nordisk Veganunion och Vegan International. Platsen för festivalen är Hälsohögskolan Diget i Skagen. Anläggningen är stor, här finns bostadshus, matsal, tv-rum, datarum, bibliotek, samlingssalar, idrottshall. Den samlingssal vi har föreläsningar i har formen av en pyramid.

Deltagarna kommer till största delen från England och Danmark men även från USA, Japan, Finland, Tyskland, Italien, Frankrike och Skottland. Från Sverige är vi 9 deltagare. Festivalens första dag i strålande solsken inleddes med presentation av deltagarna och deltagande länders veganföreningar. Alex Bourke från Vegan Society gjorde en historisk tillbakablick och presenterade även ett antal pionjärer inom den veganska rörelsen.

Platsen för veganfestivalen ligger nära havet, bara 600 meters promenad på en stig ner till sanddynerna. Där breder stranden ut sig kilometerlångt åt båda hållen. Vi är de enda personer som syns till i båda riktningarna. Vattnet är ljummet och rent. Vi hinner med många dopp både under eftermiddagen och innan mörkret faller. Kvällen avslutas med te och fruktkaka tillsam-
mans. För mig som deltagit på 5 andra veganfestivaler och ett antal vegetariska kongresser är det fantastiskt roligt att träffa gamla vänner och bekanta ansikten. Från Veganföreningen deltar förutom jag själv, Pia Lernborg och Monica Engström.

Ulla Troëng


Tillbaka upp >>

Dag 2: måndag 31 juli
Veganfestivalen dag-2: började med yoga med den engelska yogaläraren Margaret Gunn-King. Vi höll till i den stora idrottshallen. Den är välförsedd med all slags utrustning t.o.m yogamattor. Efter en timmes yogaövningar är vi redo för frukost. Stora skålar med färsk frukt, sojamjölk, rismjölk, mysli, gröt, havreflingor, skivade hasselnötter, torkade frukter (blötlagda), juicer, bröd, pålägg, örtte, vanligt svart te och kaffe.

Efter frukosten höll Ilene Stensson från Sverige föredrag om levande föda. Hon hade plockat ätliga blad från omgivningarna som hon visade och berättade om hur lätt det är att berika sin kost med klorofyllrika drinkar. Man bara mixar de blad man plockat med banan och lite juice. Bladen kan vara vildväxande nässlor, maskros, målla eller blad från kål eller sallad. Ilene berättade även om sin pilgrimsvandring i Spanien och alla de djur som hon såg fara illa där.

Lunchen bestod av sallader, kokta baljväxter, patéer på olika bönor, biffar, potatissalld med sockerärtor och färsk basilika, lasagne (som innehøll olika rotfrukter) och nybakat bröd med örter. Efter lunch föreläste Alex Bourke och visade filmen Animal Right. Alex Bourke arbetar för Vegan Society och har producerat en serie guideböcker bl.a Vegan Paris och Vegan London. Han har även i många år varit redaktör för Vegans International.

Vi hinner med en långvandring utefter stranden med simning i havet innan middagen som består av ris, kikärtsgryta, sallader, nötter, råa grönsaker i skålar. Till efterrätt får vi kräm gjord på rismjölk mixad med färska jordgubbar. Över detta strös ett hack på nötter och havreflingor som rostats. Många av deltagarna dricker vin till maten. Märklig upplevelse för oss svenska som är vana vid att vegetarianer och veganer vanligtvis inte dricker alkoholhaltiga drycker.

Direkt efter middagen ger vi oss alla av på en busstur till den danske filosofen och vegetarianen Martinus födelsehem. Ett vackert stenhus betsående av ett rum med kök, ihopbyggt med stall. I hemmet växte Martinus och elva andra barn upp. Vi får en guidning av ett par som sköter om huset. Därifrån far vi till Västhavet før att se solnedgången. Stranden är kilometerlång och så bred så att bilar kan köra där. De enda vi möter där är 2 ryttare. Det är en vacker syn att se de 2 hästarna galoppera bort över stranden i solnedgången. Vi dricker te och äter mumsiga kakor/bakelser (gjorda på torkad frukt och nötter, rullade i kokos). Platsen vi rastar på är en park med vandringsstigar och en stor näckrosdamm. Platsen heter Tverstedsjön.

Under bussresan och utflykten hinner vi prata med många av festivalens deltagare.
En av dessa är kocken Tony Bishop-Weston, flerfalt belönad i England som kock, författare till flera veganreceptbøcker. Stephen Walsh, författare till en bok i Vegansk näringslära. Merja Salo från Finland, representerar den finska Veganföreningen. Stephane Hennion som har cyklat hit hela vægen från Frankrike, har jag träffat på flera andra Veganfestivaler. Franco Tedaidi, kommer från Italien och har som sitt stora intresse "biodans". Det verkar vara något i stil med frigørande dans. Hiroko Tsuchiya från Japan, studerar sedan 16 månader tillbaka engelska i England. Hon berættar att hon har lämnat sin traditionella japanska vegankost med bl.a misosoppa, råris och tofu. Istället äter hon nu endast levande föda.

Vi är fulla av intryck och inspiration när vi drar oss tillbaka till vårt rum. Jag hinner plocka med mig en extra fruktkaka att mumsa på medan vi summerar dagen.

Ulla Troëng
Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer